În continuarea manifestărilor dedicate celebrării a 105 ani de la fondare, în 1913, Academia de Studii Economice a organizat o reuniune festivă a Senatului Universitar (foto Daniel Angelescu). Au fost prezenţi membri ai Guvernului României şi ai Administraţiei Prezidenţiale, ai unor mari universităţi din ţară şi din străinătate, ai Academiei Române, ai unei diversităţi de instituţii, companii, institute de cercetare.
Preşedintele Senatului Academiei de Studii Economice, prof. univ. dr. Pavel Năstase, a evocat tradiţiile celei mai înalte şcoli de economie de la noi, evidenţiind că, de-a lungul a peste un secol, ea a reprezentat, „indiferent de vremuri şi de timpuri, un portdrapel al ştiinţei economice, cu o semnificaţie culturală şi istorică deosebită”.
Rectorul ASE, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, a evocat personalităţile impuse de-a lungul deceniilor ca mari profesori care au consolidat un învăţământ de profil mereu deschis către inovaţie şi cunoaştere.
În mesajul transmis comunităţii academice a ASE, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat: „România are nevoie, deopotrivă, de şcoli de afaceri puternice şi de ştiinţă economică veritabilă, care să asigure performanţa mediului de afaceri şi dezvoltarea sustenabilă. Pentru aceasta, soluţiile trebuie să evite capcana programelor populiste şi iluzia că economia poate să ofere prosperitate oricui şi oricât, indiferent de calitatea politicilor din domeniu”.
Ministrul educaţiei naţionale, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, s-a referit la faptul că „viitorul este al universităţilor europene”, perspectiva fiind ca până în anul 2024 să se creeze circa 20 de astfel de universităţi, sub foră de reţele, care este de aşteptat să fie „fundamentate pe excelenţă, reprezentare echitabilă, coeziune”. Prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, Academiei de Studii Economice din Bucureşti i-au fost conferite Placheta şi Diploma Aniversară „Nicolae Iorga”.
Acad. Cristian Hera, preşedintele Academiei Române, a caracterizat Academia de Studii Economice ca „un adevărat şi nesecat izvor de specialişti care pot şi trebuie să contribuie la dezvoltarea economiei naţionale”.
Reiterând observaţia că din Academia de Studii Economice provin „cei mai importanţi oameni de afaceri, investitori avi României, decidenţi în ministere economice importante, de ce nu şi primari”, Gabriela Firea, primarul general al municipiului Bucureşti, a anunţat, ca noutate, că studenţi de la ASE vor putea aplica în curând la un program municipal prin care vor putea beneficia de câte 30.000 de euro pentru demararea unor mici afaceri studenţeşti tip start-up, inclusiv pe grupuri de studenţi, împreună cu profesori.
Într-o simbolistică a conexiunilor pe care le presupune universul economic, au prezentat mesaje organizaţii academice precum Consiliul Naţional al Rectorilor, Consorţiul Universitaria, Asociaţia Română a Universităţilor Tehnice, Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România, Asociaţia Facultăţilor de Economie din România, organizaţia universităţilor private, Uniunea Studenţilor din România. La rândul ei, ASE a conferit Diploma şi Medalia Meritul Universitar „Nicolae Xenopol” unor universităţi şi altor instituţii de referinţă în domeniile economic, universitar, medical, artistic, tehnic, de arhitectură, militar.