„În plină pandemie și război anti-tutun, am plătit taxele și ne-am văzut de treabă. Ieri, JTI România a virat la buget 243 milioane lei, însemnând accize și TVA pentru produsele puse pe piață în aprilie, precum și alte taxe. Pe tot anul 2019, am virat la buget peste 4,2 miliarde lei, cu aproape 30% mai mult față de 2018. Potrivit execuției bugetare anunțate ieri, veniturile din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat în primele patru luni ale anului un avans semnificativ de 40,34% (an/an), ceea ce înseamnă că tutunul este cel mai solid contribuabil la buget.

Acestea sunt aspecte pozitive, dar deficitul e de natură să ne dea tuturor frisoane și nu e exclus ca decidenții să-i împovăreze tot pe cei care trag. În criză generalizată nu mai putem vorbi de stabilitate, dar predictibilitatea e încă posibilă, dacă deciziile vor fi transparente, vor implica actorii economici și vor fi luate la timp, adică din vreme, pentru ca planurile de afaceri să poată fi adaptate”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria la conferința „Deciziile în Noua Economie”, organizată de EM360 și România Durabilă.

 Oficialul JTI a adăugat că, în toată această perioadă, de la declararea pandemiei și până în prezent, JTI nu a trimis pe nimeni în șomaj tehnic și nu a făcut disponibilizări. Salariile au fost plătite integral, la fel taxele pe fiecare salariu. Într-un an, un angajat JTI generează, colectează și plătește către stat acciza, TVA, taxe pe profit și impozite locale în valoare de aproximativ 3,5 milioane lei.

„Ca urmare, acești angajați ar vrea să fie și ei parte din ceea ce li se întâmplă, să fie consultați și respectați. Ne așteptăm, așadar, să se renunțe la moda atât de tentantă a ordonanțelor și a deciziilor luate peste noapte și să se revină la legiferarea normală, cu respectarea principiilor Codului Fiscal”, a punctat Gilda Lazăr. 

„Putem da aceste vești bune pentru că anul trecut nu am avut parte de mari schimbări legislative, calendarul de accizare a fost respectat, cu modificările generate de cerințele europene, iar nivelul pieței negre a țigaretelor a fost sub 14%. În anul în curs lucrurile se schimbă. Guvernul din Moldova a dat liber la import de țigări fără taxe unor firme din Transnistria, ceea ce se va reflecta în nivelul contrabandei din România”, a mai spus directorul JTI. 

Contrabanda ar putea fi impulsionată și de eventuala schimbare a cadrului de reglementare. „În Parlament se află în dezbatere un proiect al activiștilor anti-tutun, depus de USR, care prevede vânzarea țigaretelor pe sub tejghea, ceea ce ar duce la o creștere fără precedent a pieței negre. Industria tutunului e rezilientă și conservatoare, dar este una dintre cele mai reglementate și depinde de deciziile administrației. Iar schimbările legislative și fiscale, care pot impulsiona contrabanda, sunt cele mai mari pericole pentru companiile din domeniu, pentru angajații noștri și pentru bugetul statului”, a adăugat Gilda Lazăr. 

Ce decizii de relansare economică sunt așteptate în 2020?

„Se vorbește mereu despre relansarea economiei prin atragerea de noi investitori. Dar trebuie să ne gândim și la investitorii captivi, care sunt deja aici și au tot interesul să continue să investească. Industria noastră a investit recent în produse de nouă generație, cu potențial de risc redus. Sunt presiuni pentru creșterea taxării acestor categorii.

În mod normal, se așteaptă să crească o piață și abia apoi e taxată suplimentar. Să nu uităm că fiscalitatea funcționează pe principiul subsidiarității. Amintesc despre o decizie extraordinară pe care a luat-o un guvern liberal, și anume cota unică. Nu trebuie să ne dea nimeni voie să luăm decizii care să ne avantajeze ca țară. Nu trebuie să așteptăm lumină verde de la Bruxelles în materie de fiscalitate. Așteptăm din partea guvernării decizii pe cât de cumpănite pe atât de curajoase”, a concluzionat reprezentantul JTI. 

DISTRIBUIȚI