Autoturismele electrice –crestere semnificativa in Trim. I 2020

Date:

Recente analize disponibile public, ne arata faptul ca in contextul pandemiei COVID-19 achizitiile de autoturisme “verzi” (electrice & hibride) in Europa (dar si in Romania) au cunoscut o crestere importanta in primul trimestru din 2020, desi evolutia generala a pietei auto a fost una negativa (-26,3% pe ansamblul UE+EFTA+UK, cu -22,2% in Romania).
Astfel, conform studiului JATO1 sau a celui PwC2 publicate recent, autoturismele electrice au inregistrat in Europa cresteri consistente atat in luna martie cat si pe ansamblul primul trimestru, Europa fiind in Trim. I din 2020 lider global pe piata autoturismelor “verzi” (PwC). In acest context, autoturismele electrice au inregistrat in luna martie 2020 o crestere a inmatricularilor cu 15%, ceea ce corespunde unei cote de piata de 17,4%, respectiv +10,1% comparativ cu luna martie a anului trecut (JATO).

Si in Romania, evolutia din primul trimestru 2020 a autoturismelor “verzi” este una pozitiva, acestea ajungand la o cota de piata de 5,7%, fata de doar 4,1% cat aveau in anul anterior (Fig. 1), atat ca o consecinta a scaderii volumelor autoturismelor cu motoare termice (benzina, diesel) dar si ca urmare a unui volum superior celui inregistrat anul trecut (1.575 in 2020 fata de 1.469 in 2019).

Si mai relevanta din punctul de vedere al evolutiei pietei de autoturisme in functie de combustibilul utilizat, este urmatorul grafic care arata evolutia lunara din primul trimestru 2020 in raport cu 2019.

Dupa cum se poate observa, in primele 2 luni autoturismele “ verzi” au inregistrat o evolutie pozitiva, contrar celei inregistrate de cele cu motoare termice clasice, iar in luna martie, cand impactul pandemiei COVID-19 a inceput sa se resimta, coroborat cu asteptarea demararii Programului Rabla PLUS, scaderile, desi au fost importante (-26,3% la EV si -15,6% la HEV) au fost mai mici decat cele inregistrate de cele cu motoare clasice (-35% benzina si -29,8% diesel).

Este insa de astepatat ca in lunile urmatoare, dupa demararea efectiva a Programului Rabla PLUS (la sfarsitul lui martie), achizitiile de autoturisme “verzi” sa revina la cresteri importante. Aceasta estimare este rezultatul faptului ca in acceasi perioada de timp de la inceputul programului (nr. de zile), in acest an au fost deja realizate 372 rezervari pentru achizitia de autoturisme BEV si PHEV, cu 72,2% mai mult decat in 2019, cand, in acelasi interval erau doar 215 de rezervari. In plus, trebuie remarcat faptul ca aceasta crestere importanta a interesului pentru autoturismele electrice se produce in contextul pandemiei COVID-19 si a dificultatilor de derulare a activitatii cauzate de restrangerea activitatii in multe institutii implicate in procesul de derulare a acestui program. Este de salutat in acest context, deschiderea manifestata atat de catre MAI, cat si de catre Min. Mediului, care, intelegand necesitatea de mobilitate a cetatenilor si angajatilor in aceasta perioada, au asigurat, prin actele normative emise, continuarea programelor Rabla si Rabla Plus si mentinerea, totodata, in stare de functionare a operatorilor economici participanti.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Hidroelectrica semnează cu UCMR pentru transferul de afacere 

Hidroelectrica a semnat astăzi contractul cadru pentru transferul de...

Leonardo Badea (BNR): Reforma guvernanței economice europene – implicații pentru România

În peisajul economic al ultimilor ani, marcat de niveluri...

Utilizarea stimulentelor fiscale: ce oferă România, Polonia, Republica Cehă și Ungaria?

de Răzvan Ungureanu (foto), Director, Impozite Directe, EY România...