Printr-o investiție de peste 100.000 de euro, grupul Puratos a realizat la Cluj-Napoca un centru de colaborare și dezvoltare dedicat elevilor din medii defavorizate care doresc să învețe o meserie, precum și specialiștilor în industria de brutărie și cofetărie. 

În contextul creat, din actualul an școlar, este asigurată la Cluj-Napoca formare în ocupațiile de brutar, cofetar, patiser, ciocolatier prin continuarea proiectului Bakery School România, care deja are, din 2020, o școală în sistem dual în comuna Tărtășești din județul Dâmbovița.

Prima serie din Cluj-Napoca are 11 elevi de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Tehnofrig, specializare cofetărie-patiserie. 

Inițiatorii subliniază că „centrul de inovație, dotat cu echipamente profesionale de ultimă generație, își propune să fie un spațiu de co-creare între antreprenori și specialiști calificați, un hub care să dea tonul noilor tendințe în industrie și, în egală măsură, să ofere inspirație, șansă și plus-valoare dezvoltării profesionale celor care învață meserie cu noi.

Gabriela Bereș, director general Puratos România, accentuează că mare parte din copiii înscriși la Bakery School provin din medii defavorizate, pentru care se fac demersuri și care sunt încurajați să își continue studiile și să își aleagă o meserie: „Ne-am dorit să venim cu Bakery School la Cluj-Napoca încă din 2020 și suntem foarte mândri că am găsit resurse pentru a duce la bun sfârșit investiția în noul spațiu. Acești 11 copii de aici, din Cluj-Napoca, care au început liceul la Bakery School sperând la un viitor mai bun pentru ei, împreună cu cei 50 pe care îi avem la școala din Tărtășești, județul Dâmbovița, sunt cei care deschid calea în industria noastră pentru o piață a muncii calificată pentru următorii 30-40 de ani. Vom continua să alocăm resurse pentru educație în mod susținut în următorii 10 ani și chiar să extindem și în alte mari orașe din România o astfel de școală, în așa fel încât să schimbăm în bine viitorul tinerilor și a meseriilor de la noi.”

Olivier Tilkens, președinte Europa de Nord & Est al Puratos Group: „Investiția în comunități și educație este unul dintre angajamentele pe termen lung ale Grupului Puratos, alături de nutriție și alimente inovative hrănitoare, sustenabilitate și aprovizionarea cu materii prime din producție locală, dar și protejarea patrimoniului pe care îl lăsăm mai departe viitoarelor generații. Puratos înțelege nevoia din piața forței de muncă, problemă pe care o regăsim la nivel mondial în industria de panificație, cofetărie, patiserie și ciocolaterie, aș putea spune. Ne dorim să creștem viitori angajați pregătiți care să promoveze sustenabilitatea în munca lor, și să protejeze resursele pe care le avem la dispoziție.”

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca: „Am ținut special să fiu prezent aici pentru că ceea ce faceți dumneavoastră reprezintă și pentru noi – primărie, inspectorat școlar, stat român în ansamblu – o prioritate. Prioritatea se leagă de dezvoltarea învățământului dual și prin această colaborare, excelentă ca model, între școală, Liceul Tehnologic Nr. 1 și compania Puratos, care vine și adaugă cealaltă parte necesară pentru învățământul profesional de calitate. E un model de bună practică pe care noi îl susținem cu toată convingerea la Cluj-Napoca. Vreau să-i felicit pe acești tineri minunați! Ați ales o meserie extreme de frumoasă, creativă, și sunt convins că nu peste mulți ani veți avea propria dumneavoastră afacere și veți forma la rândul dumneavoastră alți tineri care să vină să ducă munca dumneavoastră mai departe.”

Anamaria Pop, directorul Liceului Tehnologic Nr. 1: „Deschiderea unei școli Bakery School în parteneriat cu unitatea noastră, Liceul Tehnologic nr. 1, ne mândrește și ne ambiționează să oferim tot ce putem pentru a pregăti profesional acești elevi la un alt nivel, astfel încât, la absolvire, să punem în piața muncii cei mai buni specialiști în domeniu.”

Proiectul beneficiază de toată susținerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, după cum subliniază a declarat Sorina Zirbo, inspector școlar de specialitate.

Bakery School este recunoscută ca „prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie, ciocolaterie, înființată din resurse exclusiv private de Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime inovative. 

În acest an, Bakery School România își deschide porțile pentru 61 de elevi, din care 50 sunt din cadrul Liceului Tehnologic Grigore Marin Năstase din comuna Tărtășești, județul Dâmbovița și 11 din cadrul Liceului Tehnologic Nr. 1 din Cluj-Napoca. În 2020, în plină pandemie, Puratos a lansat Bakery School cu o clasă de 19 elevi. Investiția totală cele două Bakery School din România depășește 350 de mii de euro”.

Grupul Puratos este caracterizat ca „unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime pentru industria de panificaţie, patiserie şi ciocolaterie. Compania a fost fondată în Belgia în 1919, cu sediul central la Bruxelles, are peste 9.000 de angajaţi în 71 de ţări, deține 63 de unităţi de producţie şi 88 de centre de inovaţie, oferind clienților ingrediente calitative și nutritive adaptate cerințelor locale. Produsele Puratos sunt comercializate în peste 100 de ţări. 

Puratos România oferă materii prime pentru sectorul alimentar şi servicii specializate clienților săi din sectorul industrial, artizanal și retail printr-o reţea de 10 filiale la nivel național şi prin cele două centre de inovație, din București și Cluj-Napoca, destinate testării de produse și ingrediente inovatoare. Compania a fost înființată în anul 1995, în București, având în prezent o unitate de producție în județul Ilfov, cu trei linii de producţie distincte (linie de margarină, linie de pudre pentru patiserie şi brutărie, respectiv o linie pentru umpluturi cu fructe, creme pe bază de apă și glazuri) şi 150 de angajaţi. Puratos România este unul dintre principalii jucători din sectorul de ingrediente pentru industria alimentară, având un portofoliu extins de produse, printre care maiele active și inactive, cereale încolțite și infuzate în maia lichidă, ciocolată belgiană Belcolade, umpluturi cu fructe, glazuri, creme fine pentru deserturi”.

DISTRIBUIȚI