Băncile se confruntă cu o concurență din ce în ce mai mare din partea Fintech-urilor

Date:

Comentariu realizat de analistul eToro Ionuț Paulenco.

Săptămâna aceasta vom vedea rezultatele financiare pentru primul trimestru ale multor bănci din SUA și Europa. Ne așteptăm la o anumită doză de optimism, în special din partea băncilor americane, dar analistii nu anticipează o revenire rapidă la rezultatele din 2019. Creșterea activității economice este indicată de scăderea lunară a ratei șomajului – în prezent, aceasta se ridică la 6%, adică în scădere cu 0,2 procente, mai puțin decât în ​​februarie anul curent, dar cu  2,5 procente peste nivelul din februarie 2020.

Mai puțini șomeri înseamnă, de obicei, împrumuturi de calitate mai bună, iar îmbunătățirea rezultatelor băncilor în primul trimestru poate fi afectată de rezervele parțial eliberate pentru împrumuturi neperformante (JPMorgan Chase, Citigroup și Wells Fargo au eliberat deja unele rezerve la sfârșitul anului 2020). Rezultatele pot fi influențate, de asemenea, de reducerea costurilor de operare ale băncilor, în principal prin creșterea vânzărilor online și digitalizarea multor procese. Unele economii sunt aduse și de munca de la distanță a angajaților.

Companiile fintech și uriașii din Silicon Valley devin o concurență dură pentru băncile tradiționale, recunoaște JP Morgan Chase

În timp ce recuperarea puternică le va da un impuls, băncile tradiționale vor trebui să se adapteze la un viitor mult mai competitiv, deoarece se confruntă cu o concurență puternică din partea Apple, Facebook, Google sau fintech-uri precum Paypal. În plus, a apărut și fenomenul descentralizării finanțelor, deoarece Ethereum devine tot mai răspândit și acceptat.

Jamie Dimon, președinte și CEO al JPMorgan Chase, a avertizat acționarii că firmele fintech, alături de Big Tech, iau cote de piață de la băncile tradiționale, cu o ofertă variată de  produse bancare, cum ar fi plățile și împrumuturile, care se îndepărtează din ce în ce mai mult de sistemul bancar tradițional.

Companiile fintech fac pași mari în dezvoltarea produselor și serviciilor bancare digitale, dar și tradiționale, a spus Dimon. „De la împrumuturi la sisteme de plăți până la investiții, au făcut o treabă excelentă în dezvoltarea de produse ușor de utilizat, intuitive, rapide și inteligente”, a adăugat el – menționând că băncile păstrează un avantaj în relațiile cu clienții, dar trebuie să aibă de-a face cu sisteme moștenite și reglementări extinse, care nu se aplică în cazul companiilor tehnologice care operează în afara sistemului tradițional.

_________________

Despre eToro

eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 20 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.


Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Precedent în „uber-izarea prețurilor”. Cum pot cartofii prăjiți să influențeze valoarea acțiunilor

Prețurile stabilite dinamic fac parte dintr-o strategie utilizată frecvent...

Economia informală în România: context, cauze și efecte

| de Prof. univ. dr. Cristian PĂUN, Academia de Studii Economice din București și Prof. univ. dr. Radu MUȘETESCU, Academia de Studii Economice din București

ASIGURĂRI. POLITICI PREZENTE ȘI VIITOARE

În cadrul conferinței „Asigurări. Politici prezente și viitoare” organizată...