Barometrul industrial arată căderea producţiei

Date:

Barometrul asupra industriei realizat lunar de IRSOP şi de Facultatea de Management a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) „pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie”, cercetare coordonată de dr. Petre Datculescu, conf. univ. dr. Florina Pînzaru, conf. univ. dr. Lucian Anghel, arată că „în luna iunie, producţia industrială a căzut la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni şi s-a apropiat la 2 puncte de creşterea zero, alimentând îngrijorările privind creşterea economică în ansamblu. Comenzile pentru export au intrat în contracţie. S-a accentuat scăderea cererii interne ceea ce va afecta nivelul activităţii în lunile următoare. Optimismul managerilor a ajuns la cota cea mai coborâtă din ultimele 10 luni”. Indicatorii luaţi în calcul arată astfel:

„Producţia – Volumul producţiei a scăzut în iunie la 52 de puncte faţă de 58 în mai semnalând că industria se apropie de contracţie (sub 50) şi va putea afecta creşterea economiei în ansamblu. Stocurile se află deja în contracţie – 46 de puncte faţă de 47 în mai.

Cererea – Comenzile noi s-au comprimat masiv, cu 6 puncte ajungând la 53 în iunie faţă de 59 în mai. Comenzile pentru export au căzut dramatic cu 12 puncte, de la 57 la 45 în zona de contracţie. Prăbuşirea semnalează o situaţie dificilă în zona euro, principala destinaţie a exporturilor româneşti. Importurile de materii prime s-au „subţiat” la 52 de puncte din lipsă de comenzi. Nivelul importurilor a scăzut atât de mult încât intrarea în contracţie este inevitabilă dacă cererea va continua să scadă chiar si moderat în lunile următoare.

Forţa de muncă – Numărul angajaţilor este de trei luni în contracţie la 46 de puncte în iunie, faţă de 45 în mai şi 48 în aprilie. În condiţiile cererii slabe şi a producţiei scăzute, creşterea numărului de angajaţi este improbabilă în perioada următoare.

Costuri şi venituri – Costurile de producţie au scăzut uşor, dar continuu în ultimele 6 luni, de la un vârf de 75 de puncte în ianuarie, la 63 de puncte în iunie. Dar costurile scad din cauza activităţii slabe, a restrângerilor de personal şi a cheltuielilor mai reduse cu importuri de materii prime. Preţurile încasate de firme arată un nivel de creştere tot mai slab de la o lună la alta, de la 62 de puncte în ianuarie la 54 în iunie. E adevărat, preţurile cresc în continuare uşor, dar creşterea e mult mai temperată decât în lunile anterioare.

Aşteptările – Indicatorul global de încredere a managerilor în viitor a scăzut continuu de la 70 de puncte în ianuarie, la 58 în iunie 2019. Managerii cred că cererea, producţia, stocurile şi importurile de materii prime s-ar putea să scadă în continuare, în timp ce costurile de producţie, exporturile şi preţurile încasate ar putea să crească. Tiparul aşteptărilor arată însă că, în afara exporturilor, managerii nu văd altă perspectivă posibilă de redresare pe termen scurt”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...