BNR: Sistemul bancar românesc nu este afectat de ponderea creditelor neperformante

Date:

Banca Națională a României (BNR) vizează reducerea ponderii creditelor neperformante în acest an la 6%, de la peste 9% în prezent, a declarat Liviu Voinea viceguvernatorul BNR, cu ocazia lansării „Raportului economic pentru România 2017”.

Rata creditelor neperformante trebuie să ajungă până la sfârșitul acestui an la nivelul mediu din Uniunea Europeană, care se situează la aproximativ 6% din totalul creditelor acordate. Însă viceguvernatorul Liviu Voinea a subliniat că volumul mai ridicat al creditelor neperformante nu afectează stabilitatea sistemului bancar românesc. „Suntem peste media europeană în ceea ce privește gradul de acoperire cu provizioane al acestor credite”. În plus, România este una dintre cele cinci țări membre UE care nu a fost nevoită să recurgă la susținerea cu fonduri de la bugetul de stat a sistemului bancar în timpul crizei financiare din 2009, a explicat Liviu Voinea.

Incertitudinile legislative introduse inițial de legea dării în plată sau conversia creditelor în franci elvețieni au fost reduse prin acceptarea unor amendate propuse de BNR și decizii ale Curții Constituționale.

Astfel, datele centralizate de BNR la sfârșitul lunii februarie arată o reducere drastică a numărului lunar de cereri de dare în plată. Față de luna iunie a anului trecut, când s-au înregistrat 1666 de cereri, în luna februarie din 2017 BNR a contabilizat doar 498 de cereri. De la intrarea în vigoare a legii dării în plată băncile au primit aproape 7.000 de notificări, din care 99% provin de la persoane fizice. Valoarea totală se ridică la aproximativ două miliarde lei, 93% reprezentând credite acorde în valută (40% dintre ele fiind în franci elvețieni). Dintre aceste notificări, 76% se referă la credite acordate în perioada 2007-2008, premergătoare declanșării crizei financiare.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...