#BucharestFoodSummit.ro 2022, eveniment de referință la ASAS

Date:

Cea de-a V-a ediție a BucharestFoodSummit.ro 2022, evenimentul toamnei la București, a dus laolaltă antreprenori mari, fermierii, retailerii, proprietari din HoReCa, academicieni și cercetătorii de la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șisești” (ASAS), locul unde se trasează liniile strategiei de mâine a agribusiness-ului românesc și gazda noastră primitoare încă o dată.

Confruntați cu provocări multiple – inflația accelerată și explozia prețurilor, războiul din Ucraina și instabilitatea securității, perturbarea lanțurilor globale de aprovizionare, criza energetică și criza climatică – aceștia au încercat să identifice soluțiile care să le permită să meargă mai departe.

A fost alături de noi ministrul agriculturii Petre Daea, care a adus „salutul de respect” fermierilor români, celor care ne pun pe masă hrana cea de toate zilele, și a oferit propuneri de business major, soluții și bani disponibili pentru actorii implicați pe lanțul alimentar, de la producător și până la ultima verigă, comerciantul care pune produsul pe raft. A venit și cu o veste extraordinară: primul contract semnat de Casa de Comerț Agroalimentar Unirea cu un retailer. Un nou început, dar și un parteneriat, sperăm noi, de durată, menit să dea un plus de valoare muncii micilor producători români.

Nu în ultimul rând, Daea a mai anunțat și pornirea pentru prima dată a Stației pentru punere sub presiune și irigarea primilor 7,5 kilometri de canal Siret-Bărăgan și bani în Bugetul Ministerului pentru continuarea lucrărilor, o veste care reaprinde speranța în rândul fermierilor români.

Ionuț Olteanu, Alexandru Baciu, Dimitrie Muscă, Luchi Georgescu, sunt doar câțiva dintre titanii sectorului agroalimentar românesc care și-au spus păsurile și au cerut sprijin din partea autorităților pentru a-i ajuta pe producătorii români să treacă peste această perioadă de criză cu majorări de prețuri incredibile la energie și un context de piață complicat care riscă să-i îngenuncheze definitiv.

De cealaltă parte, retailerii, în frunte cu Profi România și Auchan, au insistat pe soluția pe care o văd ei salvatoare pentru accesul micilor producători în comerțul modern: asocierea în cooperative și înființarea depozitelor și centrelor de colectare și sortare cu sprijinul statului, fără de care producătorii locali nu au cum să se dezvolte și să reziste în piață.

„Lipsește o verigă și fără ea degeaba se face producție, dacă nu există posibilitatea comercializării. Este vorba de asociere și de centre de colectare și sortare, iar în absența lor este imposibil să se lucreze. Nu în ultimul rând, avem nevoie de centre de sortare și suprafețe protejate pentru a se extinde sezonul”, declară Călin Costinaș, Deputy CEO la PROFI.

„Lucrăm cu producători mici, medii și mari, iar pe lângă producătorii locali, avem producători ultralocali care livrează în magazinele din oraș sau în cele din zonele apropiate”, declară Tiberiu Dănețiu, Directorul de Marketing de la Auchan.

Nu în ultimul rând, am privit spre viitor prin prisma senatorului Varujan Pambuccian, care vrea să implementeze agricultura în medii controlate în România printr-un proiect de lege.

Am trecut apoi la industria HoReCa, ai cărei reprezentanți de marcă s-au arătat doritori să devină un partener de cursă lungă pentru producătorii români, cu condiția să ofere calitate și, mai ales, constanță, de altfel, aceasta fiind și cheia unei colaborări de succes.

Mulțumim sponsorilor noștri, Smart Home Development, Sponsor Platinum, ComputerLand România – Sponsor Gold, partenerilor Casa de Avocatură Biriș – Goran, Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șisești”, HORA, Quantum Garden, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, Academia de Studii Economice, dar și tuturor antreprenorilor care sunt alături de noi și ne-au încântat cu produsele lor savuroase: celebra telemea de Ibănești de la Mirdatod, vinurile produse de cercetătorii de la ASAS, vinurile de la Beciul Domnesc, gustărilor de la Ferma Baciu, aranjamentelor florale realizate de către Trifoiul de Opal, produselor BIO de la Sanovita dar și delicioasele prăjituri de la Lanach.

Ce urmează? TimișoaraFoodSummit.ro în 23-25 noiembrie 2022, unde îi vom descoperi pe cei mai importanți oameni de afaceri din Vestul țării, alături de care vom încerca să identificăm soluțiile și, mai ales, oportunitățile care se nasc în această perioadă de criză.

Calea dialogului este deschisă pentru toată lumea.

Articol preluat de pe FoodBiz.ro

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...