Bugetul culturii creşte cu 200.000 lei

Date:

Suma alocată prin bugetul de stat în acest an Ministerului Culturii și Identității Naționale este de 1.006.225 mii lei (credite bugetare), de la 806.770 mii lei, execuţia bugetului pe 2018, a anunţat ministrul Valer-Daniel Breaz (foto).

Din bugetul acestui an, 970.447 mii lei, reprezintă alocare de la bugetul de stat (740.270 mii lei în 2018), 34.928 mii lei, sunt alocaţi din venituri proprii, 850 mii lei provin din fonduri externe nerambursabile.

Programul național de restaurare a monumentelor istorice beneficiază de 40.000 mii lei (anul trecut, 7305 lei), inclusiv cu posibilitatea de intervenţie în cazuri aflate în situaţii litigioase.

Din fonduri externe rambursabile (30.000 mii lei), urmează să fie finanțate proiecte precum Opera Națională București, Muzeul Național „George Enescu”, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul „Kalinderu”, reabilitarea sălii „Omnia” din Craiova, a sălii „Omnia” a Centului Național al Dansului.

Festivalului Internaţional „George Enescu” îi sunt alocaţi 30.000 lei, ministrul Valer-Daniel Breaz reiterând importanţa festivalului ca eveniment de diplomaţie culturală şi valoarea sub aspect economic, prin prezenţa la Bucureşti în perioada desfăşurării a circa 20.000 de turişti străini.

Fondurile pentru organizarea evenimentelor cu ocazia preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene se ridică la 6488 mii lei, pentru evenimente cum sunt concertul de lansare a președinţiei României la Consiliul Uniunii Europene (desfăşurat la 10 ianuarie 2019), conferința „Consolidarea cooperării europene prin intermediul coproducţiilor”, conferința „Patrimoniu cultural pentru viitor – Standarde de calitate în domeniul restaurării și inovării”, conferința „Expunerea online a patrimoniului cultural european: impactul patrimoniului cultural asupra transformării digitale a societății”, întâlnirea informală a Punctelor Europa pentru Cetăţeni, reuniunea Reţelei Birourilor Europa Creativă, Forumul Filmului European,conferința „Noi provocări privind dreptul de autor în piața unică digitală”, conferinţa „Music Moves Europe, oportunități și provocări ale sectorului muzical în epoca digitală”.

Participarea la Expoziţia Internaţională de Artă Bienala de Artă de la Veneția estesusţinută bugetar cu 700 mii lei.

2000 mii lei sunt alocaţi participării la târgurile internaţionale de carte.

Ministrul culturii şi identităţii naţionale a anunţat că ministerul „susține crearea în perioada imediat următoare a unui cadru legal distinct prin promovarea unui/unor act/e normativ/e dedicat/e Programului Cultural Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2021 și proiectelor de infrastructură”. În acest an, ministerul „are în vedere finanțarea proiectelor culturale depuse de Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021, în valoare de 4500 mii lei”.

Raportat la PIB, bugetul culturii reprezintă în acest an 0,10%, de la 0,07% în 2016, 0,09% în 2017 şi tot 0,09% în 2018.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Efectele crizelor actuale se vor vedea pe termen mediu și lung

Efectele crizelor actuale se vor vedea pe termen mediu...

Cel mai lung festival neoficial, în rețeaua NEPI Rockcastle

Compania NEPI Rockcastle organizează cel mai lung festival neoficial...

Spațiu extins pentru Leroy Merlin Craiova în Electroputere Parc 

  Retailer-ul Leroy Merlin, specializat în construcții, decorațiuni și grădinărit,...