Build Europe și Patronatul Societăților din Construcții (PSC) au prezentat Președinției române la Consiliul UE Manifestul lor privind locuințele

Date:

Cu ocazia acestor alegeri europene, Build Europe intenționează să joace un rol- cheie prin manifestul său pe tema locuințelor, în special a locuințelor la prețuri accesibile. Este esențial ca organizația să mobilizeze toți actorii europeni pe o temă care este în centrul preocupărilor cetățenilor europeni, și aceasta în toate statele membre. Iată de ce Build Europe s-a aflat în
22-24 mai la București, pentru a celebra munca depusă atât de președinția României a Consiliului Uniunii Europene, cât și de către Patronatul Societăților din Construcții.
Acest manifest este o parte integrantă a transformării organizației, a cărei acțiune este, în opinia președintelui Marc Pigeon, mai ales „de a răspunde aspirațiilor sociale și de mediu ale societății. Aceasta este abilitatea de a face față provocărilor de astăzi care dă legitimitate acțiunilor construirii Europei”.


Manifestul explorează provocările cu care se confruntă cetățenii europeni în găsirea de locuințe care să răspundă așteptărilor lor. Această provocare este cu atât mai dificil de rezolvat, cu cât presupune a lua în considerare aspirațiile cetățenilor europeni de a locui în spații adecvate, la un preț accesibil în condițiile în care cererea este cea mai puternică. Build Europe nu pretinde că oferă o singură soluție, care poate fi aplicată uniform pe teritoriul european. Dimpotrivă, aceasta propune o gamă de soluții complementare care iau în considerare problema locuințelor într-o perspectivă holistică nouă, care nu mai este gândită separat de mediul de viață al europenilor: ocuparea forței de muncă, educația, cultura, mobilitatea, mediul și planificarea.
Pentru Filiep Loosveldt, managing director al Build Europe, „manifestul răspunde problemelor comune țărilor europene. Oferim soluții pentru a răspunde cererii crescânde de locuințe la prețuri accesibile și mobilizării necesare a capitalului privat pentru a sprijini politicile publice”.
În prezența reprezentanților președinției Române la Consiliul UE, organizația a făcut un pas înainte pentru a se angaja cu oficialii români să sublinieze importanța țării în lupta împotriva crizei locuințelor, atât la nivelul UE, cât și la nivel național.
Marc Pigeon concluzionează: „Soluțiile nu pot funcționa decât dacă politicienii europeni și naționali își dau seama de amploarea crizei locative din Europa, soluția implicând neapărat implicarea cooperării și a actorilor privați și publici pentru a răspunde așteptărilor concetățenilor noștri”.

Despre Manifestul BUILD EUROPE:
Manifestul își propune să fie un document de referință privind locuințele în Europa, propunând câteva soluții complementare, între care:
– Să desemneze un comisar european care să se ocupe de planificarea orașelor și a teritoriului și de construcții la nivelul UE;
– Crearea unui organism european de observare;
– Alinierea și unificarea protecției mediului înconjurător cu nevoia de locuire;
– Încurajarea transformării urbane;
– A face orașele de dimensiuni medii mai atractive;
– Crearea de noi orașe inteligente și verzi;
– Sprijinirea campaniilor de comunicare publică / campanie de advocacy publice pentru a satisface nevoile de locuit;
– Accelerarea livrării de noi locuințe;
– Crearea unui nou consiliu european pentru construcții;
– Declararea unui moratoriu de 5 ani pentru toate noile reglementări europene privind locuințele noi;
– Încurajarea statelor membre să oprească poleirea directivelor UE și să se angajeze în mod activ în evitarea suprareglementării;
– Formularea de recomandări specifice fiecărei țări cu privire la aspectele cheie legate de locuințe;
– Eliminarea producției de locuințe noi din prevederile referitoare la activitatea speculativă imobiliară a acordurilor Basel IV;
– Realizarea sistemului deschis drept referință pentru locuințele sociale europene;
– Construirea unei coaliții la nivelul întregii UE de sprijin pentru realizarea locuințelor la prețuri accesibile pentru toți cetățenii europeni.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Lansarea unei noi game de PC-uri Maguay

Compania Maguay, caracterizată drept „cea mai veche companie...

Ziua Silvicultorului, marcată de Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația...

CCIR și Romanian Board of Trade Toronto susțin parteneriatul economic România-Canada

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

MET România, 15 ani de activitate pe piața locală de energie

Compania MET România, parte a grupului elvețian MET,...