Bursa de valori va trece la categoria de piață emergentă în 2020

Date:

România poate să depășească statutul de piață de frontieră și să intre în rândul piețelor emergente până în 2020, pentru că îndeplinim criteriile calitative dar nu și nivelul lichidității necesar, dar care ar putea fi atnis după listarea Hidroelectrica, , a declarat astăzi preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel, în cadrul Forumului Pieţei Financiare, organizat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB), scrie Profit.ro.

Conform raportului din martie 2016, compania FTSE Russelle BVB îndeplinea opt din cele nouă criterii pentru a fi catalogată ca piață emergentă, însă rămânea corijentă la capitolul de nivel al lichidității.

„În 2020, cred că vom fi piaţă emergentă, în contextul creşterii capitalizării companiilor. Valoarea totală a capitalizării ar putea ajunge la 15-20% din Produsul Intern Brut (PIB), faţă de 12% în prezent. Sper că, atunci, vom depăşi Cehia şi Ungaria din acest punct de vedere”, a declarat Lucian Anghel.

Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB a ajuns la 20,4 miliarde de euro săptămâna trecută, cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani, după listarea Digi Communications (simbol bursier DIGI). Listarea Digi este cea mai mare listare privată din istoria BVB. Preţul acţiunilor în cadrul ofertei a fost de 40 lei pe acţiune, la acest preţ, valoarea ofertei fiind de peste 944 milioane lei (207 milioane euro). Vechiul recordul era deţinut de MedLife, unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii medicale private din România, care a reuşit anul trecut să strângă din piaţă 230 milioane lei (50,9 milioane euro) de la investitori.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Restart Energy a finalizat două proiecte fotovoltaice pentru compania Com Divers, în valoare totală de peste 300.000 de euro

Armand Domuța, CEO & Founder Restart Energy: „Proiectele fotovoltaice...

Proiecte de tehnologie digitală privind moneda digitală CBDC

| de Elena Dobre, membru al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale – filiala Dobrogea

Ungaria über alles…

| de Laurențiu Mironescu președintele Ligii Navale Române

Țările în curs de dezvoltare… se dezvoltă

Transformările structurale care au loc în lume, pe multiple...