Bursa Română de Mărfuri lansează piaţa produselor standardizate pe termen mediu şi lung în tranzacţionarea gazelor

Date:

Bursa Română de Mărfuri (BRM) lansează de la 1 iulie piaţa produselor standardizate pe termen mediu şi lung pentru tranzacţionarea gazelor naturale, în condiţiile în care asigură serviciile de contraparte centrală. Detalii sunt oferite de preşedintele-director general Gabriel Purice şi de Septimiu Stoica, preşedintele AGA al BRM: „Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor participanţilor de pe piaţa gazelor naturale şi în scopul dezvoltării sustenabile a acestei pieţe în general, BRM lansează începând cu luna iulie 2019 serviciul de Contraparte Centrală pentru tranzacţiile la termen pe o săptămână şi pe o lună. Din septembrie, contractele cu scadente mai lungi vor fi şi ele incluse în sistemul de compensare-decontare. Până la finalul anului, se va constitui un fond de clearing suplimentar dedicat aplicaţiei”.

Septimiu Stoica

Contrapartea centrală este definită prin rolul ei „semnificativ în procesul de gestionare a riscurilor induse de decontarea tranzacţiilor la termen, reprezentând o etapă necesară în procesul de dezvoltare a pieţelor cu contracte standard cu livrare administrate de BRM şi de aliniere la exigenţele UE”.

Gabriel Purice


După cum subliniază interlocutorii, „în vederea realizării rolului de Contraparte Centrală, se aplică novaţia subiectivă prin care Contrapartea Centrală devine cumpărător pentru orice vânzător şi vânzător pentru orice cumpărător, astfel încât fiecare participant la tranzacţii este asigurat de finalizarea operaţiunii comerciale, conform preţurilor şi cantităţilor convenite prin tranzacţie. Riscurile de posibil eşec la decontare al unui participant sunt preluate integral de contrapartea centrală, acesta fiind practic izolat din punct de vedere al riscului sistemic, iar restul participanţilor fiind neafectaţi de incidentul provocat eventual de participantul individual”.


BRM precizează că a organizat „o şedinţă publică cu toţi participanţii la piaţă şi a prezentat regulamentul de funcţionare a contrapărţii centrale, mecanismele aferente acesteia, precum şi contractele de participare pe această piaţă” şi anunţă că de la 1 iulie „pune la dispoziţie o platforma de test pentru participanţii la piaţă şi va realiza testarea aplicăţiei împreună cu cei interesaţi. În paralel cu aceasta, are loc semnarea contractelor cu participanţii la piaţă, activitate deja demarată şi se estimează că în cea de-a două parte a lunii iulie vor începe tranzacţiile din mediul real pe această piaţă”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...