Bursele se corecteaza în septembrie, iar volatilitatea revine în piețele de capital

Date:

  • Indicii bursieri au afisat scaderi pronuntate in septembrie, ceea ce a facut ca majoritatea pietelor de capital internationale sa intre in zona de corectie la finalul primelor 9 luni pe masura ce temerilor investitorilor cu privire la cresterea ratelor de dobanda si posibilitatea unei recesiuni in pietele dezvoltate capata amploare.
  • Indicii de tip total return, care includ si dividendele, au incheiat primele 9 luni cu un declin de doua cifre: -10,5% pentru BET-TR in Romania, -11,7% pentru S&P500 in SUA, -18,2% pentru STOXX600 in Europa.
  • In Romania, evolutia comparativa mai buna in raport cu alti indici internationali a fost posibila dupa ce in august indicele BET-TR atinsese un nou maxim istoric.
  • Activitatea investitionala s-a intensificat in septembrie la BVB: peste 140.000 de tranzactii, a doua cea mai mare valoare lunara pana acum in acest an.

Radu Hanga, Presedinte BVB:

  • Investitorii au tras un semnal de alarma important in luna septembrie in majoritatea pietelor de capital internationale, nu doar in Romania. Intoarcerea volatilitatii in piete dupa un nivel mai calm de tranzactionare din lunile de vara aduce cu sine noi oportunitati de tranzactionare.  
  • Romania a fost mai rezilienta decat alte piete de capital dezvoltate in acest context international complicat. Asistam la un val de date negative ceea ce a condus la o deteriorare a sentimentului investitional, in special dupa ce a devenit clar ca bancile centrale vor majora dobanzile, ceea ce ii face pe unii investitori sa se astepte la o incetinire economica.

Adrian Tanase, CEO BVB:

  • Sectoarele energetic si financiar detin o pondere importanta in piata de capital din Romania si tocmai aceasta structura specifica pietei noastre a temperat sentimentul investitional negativ manifestat la nivelul altor indici internationali.
  • Ne asteptam ca volatilitatea sa se manifeste in piata de capital in ultimul trimestru al anului insa nivelul amplitudinii nu poate fi estimat. Tocmai de aceea, pentru investitorii persoane fizice, cea mai buna strategie este setarea unui orizont investitional mai lung, iar pentru companii este o oportunitate sa fructifice mecanismele puse la dispozitie de piata de capital.

Majoritatea indicilor bursieri din pietele internationale de capital au trecut in zona rosie in septembrie, marcand un declin de doua cifre la finalul primelor 9 luni ale acestui an. Deteriorarea sentimenului investitional s-a accentuat dupa lunile de vara pe masura ce temerilor investitorilor cu privire la cresterea ratelor de dobanda si posibilitatea unei recesiuni in pietele dezvoltate au capatat amploare. Aceste elemente se suprapun deja peste un sir lung de ingrijorari privind incertitudinile generate de instabilitatea din climatul international. Inflatia persistenta, costurile cu energia si utilitatile, riscurile din lantul de aprovizionare si contextul regional complicat sunt elemente printre care investitorii din pietele de capital au fost nevoiti sa navigheze pana acum in acest an. La finalul primelor 9 luni ale anului, majoritatea indicilor bursieri se aflau in teritoriu de corectie. De exemplu, o serie de indici de tip total return, care includ si dividendele, au afisat scaderi de peste 10% in perioada ianuarie-septembrie. Astfel, indicele american S&P500 a inregistrat o depreciere de 11,7%, in timp ce in Europa, cele mai reprezentative 600 de companii au consemnat un declin de 18,2% prin prisma indicelui STOXX600. O serie de indici internationali in care este inclusa si Romania au incheiat primele 9 luni tot in teritoriu negativ: -11,6% pentru FTSE Emerging Markets si -13,6% pentru MSCI Frontier Markets. Piata de capital din Romania s-a aliniat trendului international, chiar daca indicele BET-TR a avut o depreciere mai temperata, de 10,5% dupa primele 9 luni ale anului. In Romania, evolutia comparativa mai buna in raport cu alti indici internationali a fost posibila dupa ce in august indicele BET-TR atinsese un nou maxim istoric. Pentru o imagine comparativa, evolutia acestor indici exprimata in moneda europeana poate fi vizualizata in Graficul 1. 

„Investitorii au tras un semnal de alarma important in luna septembrie in majoritatea pietelor de capital internationale, nu doar in Romania. Intoarcerea volatilitatii in piete dupa un nivel mai calm de tranzactionare din lunile de vara aduce cu sine noi oportunitati de tranzactionare.  Romania a fost mai rezilienta decat alte piete de capital dezvoltate in acest context international complicat. Asistam la un val de date negative ceea ce a condus la o deteriorare a sentimentului investitional, in special dupa ce a devenit clar ca bancile centrale vor majora dobanzile, ceea ce ii face pe unii investitori sa se astepte la o incetinire economica”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„Sectoarele energetic si financiar detin o pondere importanta in piata de capital din Romania si tocmai aceasta structura specifica pietei noastre a temperat sentimentul investitional negativ manifestat la nivelul altor indici internationali. Ne asteptam ca volatilitatea sa se manifeste in piata de capital in ultimul trimestru al anului insa nivelul amplitudinii nu poate fi estimat. Tocmai de aceea, pentru investitorii persoane fizice, cea mai buna strategie este setarea unui orizont investitional mai lung, iar pentru companii este o oportunitate sa fructifice mecanismele puse la dispozitie de piata de capital”, a declarat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.  

Activitatea investitionala s-a intensificat in septembrie pe bursa de la Bucuresti, dupa un ritm mai temperat din lunile de vara. De exemplu, luna trecuta, au fost realizate peste 140.000 de tranzactii pe Piata Reglementata a BVB, cu 48% mai multe fata de august, si aproape 17.000 de tranzactii pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare, cu 13% mai multe fata de august. Numarul de tranzactii raportat in septembrie pe segmentul principal a fost al doilea cel mai inalt nivel lunar de pana acum in acest an, fiind depasit doar de nivelul din martie, cand au fost inregistrate aproape 200.000 de tranzactii.

Pe Piata Reglementata, valoarea de tranzactionare a fost cu 13% peste nivelul din august pe segmentul de actiuni, cu 32% mai mare pe segmentul de instrumente cu venit fix, cu 55% mai mare pe segmentul de unitati de fond, si s-a dublat la nivelul produselor structurate, +102%. La nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare tranzactionate pe Piata Reglementata a BVB, valoarea totala de tranzactionare din primele 9 luni a ajuns la 17,3 miliarde lei, echivalentul a 3,5 miliarde euro, in urcare cu 34% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea medie zilnica de tranzactionare pentru toate instrumentele financiare tranzactionate a fost de 91,5 milioane de lei, in crestere cu 34,8% fata de perioada ianuarie-septembrie a anului trecut.

Cele mai tranzactionate companii listate la BVB au fost, in septembrie, OMV Petrom cu 168 milioane lei, Banca Transilvania cu 166 milioane lei, Evergent Investment cu 82,3 milioane lei, Fondul Proprietatea cu 54,4 milioane lei si BRD – Groupe Societe Generale cu 49,1 milioane lei. La nivelul primelor 9 luni, topul tranzactionarii este condus de OMV Petrom cu 2,12 miliarde lei, Fondul Proprietatea cu 1,68 miliarde lei, Banca Transilvania cu 1,63 miliarde lei, BRD – Groupe Societe Generale cu 723 milioane lei si Romgaz cu 467 milioane lei. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Accelerator pentru creșterea nivelului de profesionalizare a industriei Influencer Marketing

Start-up-ul MOCAPP anunță o nouă ediție a programului de...

Mentorat, coaching și granturi pentru femeile antreprenor  

ING Bank România și Visa anunță lansarea programului She’s...

Parteneriat Consiliul Patronatelor ESG din România – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin

Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR) anunță că „a...

Oana Popescu, nou partener al companiei Crosspoint Real Estate

Compania de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate anunță numirea...