Campania „Curățăm România!”, ecologizarea zonelor cu deșeuri abandonate

Date:

S-a finalizat campania „Curățăm România!”, inițiată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”

Prezentând rezultatele campaniei, ministrul Tánczos Barna a subliniat: „Curățăm România este campania lansată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu Administrația Fondului pentru Mediu, în vederea susținerii autorităților locale care au vrut să se implice în ecologizarea suprafețelor unde sunt deșeuri abandonate. Am avut zeci de mii de voluntari și au participat mii de angajați de la instituțiile subordonate. Am fost în foarte multe școli, unde am avut câte două sau trei întâlniri pe săptămână, în cadrul acțiunii intitulate Dialoguri Verzi cu elevii. A fost o experiență unică și trebuie repetată și dusă mai departe. Mă bucur foarte mult că Ministerul Educației și Administrația Prezidențială s-au gândit, în Programul România Educată, și la educația de mediu și vom avea, începând cu anul școlar 2022-2023, Săptămâna Verde în școli.”

Secretarul de stat Bogdan Radu Balanișcu, coordonatorul campaniei: „S-au realizat peste 4000 de acțiuni de ecologizare la nivel național și au fost organizate peste 400 de Dialoguri Verzi în școli. Ne-a bucurat să vedem interesul și entuziasmul elevilor pentru această tematică. Acest lucru ne dă speranță că generațiile următoare vor reuși să facă mai mult pentru mediu decât reușește generația noastră. Considerăm că a fost o campanie bună, cu un semnal puternic la nivel național și este un tip de acțiune pe care dorim să o repetăm cu o anumită frecvență.”

Din rezultatele campaniei, reținem:

✅peste 3 milioane de kilograme de deșeuri abandonate au fost adunate
✅ peste 20 000 de elevi care au participat la acțiuni
✅ peste 30 000 de angajați ai instituțiilor aflate în subordinea, în coordonarea și în colaborare cu MMAP au participat la acțiuni
✅ aproape 35 000 de voluntari
✅ 4 000 de acțiuni de ecologizare 
✅ aproximativ 400 de dialoguri verzi 

MMAP anunță că 531 de UAT-urilor „au depus cerere de finanțare la Administrația Fondului pentru Mediu, în valoare de aproximativ 5 milioane lei. Până la 19.05.2022, au fost aprobate 210 dosare, cu o valoare de 1,9 milioane de lei, iar după această dată, au mai fost analizate și urmează a fi aprobate 185 de dosare cu valoarea de 1,6 milioane de lei. De asemenea, 37 de solicitanţi au semnat contractul de finanţare nerambursabilă.

În ceea ce privește numărul de UAT-uri implicate în campanie, MMAP evidențiază județul Satu Mare, cu 62 de primării, din totalul de 65. Alte rezultate:

✅ Top 3 cu județele cu cele mai multe cereri – Ialomița 42, Sibiu 38, Harghita 28
✅ La coada clasamentului ca număr de cereri depuse – Giurgiu și București cu 1 cerere, Neamț 2 cereri, Brăila, Tulcea, Mehedinți câte 3 cerere.
✅ Primăria Întorsura Buzăului este printre puținele care și-a mobilizat toți angajații la acțiunea de ecologizare a orașului
✅ Primăria Dobârlău din Covasna a organizat cea mai de succes acțiune, într-o comunitate mică, de numai 1000 de locuitori
✅ Mai multe primării au inițiat campanii sau proiecte educaționale, care se derulează pe o perioadă mai lungă de timp, relevante fiind „Joia ecologiei la Râmnicu Sărat” și proiectele educaționale „România reciclează” și „Tot ce văd mă privește” de la Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...