Campus ultramodern, legătură între școală și economie

Date:

Ceva din ceea ce fragmentar admirăm prin alte sisteme socio-economice și educaționale și socotim drept model intangibil iată că poate exista și la noi: un campus educațional cu disponibilități de cuprindere de la nivel preșcolar la nivel de absolvire gata pentru integrare profesională, campusul reprezentat de Liceului Tehnologic „Dacia”, în sectorul 4 al Capitalei, reconfigurare a Colegiului Tehnic „Miron Nicolescu”.

După cum s-a subliniat în contextul inaugural, noua realizare poate constitui un exemplu de punte între școală și economie. Fără a intra în detalii tehnice, câteva repere sunt de reținut: regim de înălțime S+P+3E; suprafață de 1.245 mp; alcătuire din mai multe corpuri de clădire pentru învățământ preșcolar, gimnazial și liceeal; 22 de săli de clasă, 5 ateliere, 4 laboratoare, 3 cabinete de curs; două cămine pentru elevi, cu 75 de camere de 4 și 6 locuri fiecare, sală de sport, cantină cu bucătărie, sală multifuncțională de peste 400 de locuri, sală de sport de 570 mp precum, două terenuri de sport în aer liber. Întregul campus are o capacitate de 750 de elevi și 100 de preșcolari.

Valoarea investiției este de 54 de milioane de lei din fonduri europene, accesate prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10 Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Obiectiv specific 10.2 Creșterea gradului de participare la învăţământul profesional şi tehnic şi învăţare pe tot parcursul vieţii, cu o contribuție în valoare de 15 milioane de lei din bugetul local al sectorului 4.

Daniel Băluță, primarul sectorului 4: „În ultimii 4 ani, sectorul 4  a reușit să atragă aproape 100 de milioane de euro, bani pe care i-am investit în educație, în sănătate, în infrastructură și în mediu. Trăim împreună efectul investițiilor europene în sectorul 4. Datorită eforturilor făcute de Uniunea Europeană și de autoritatea locală, avem în acest moment, foarte multe rezultate, drept pentru care vom continua investițiile în sistemul educațional, medical și în protecția mediului”.

Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: „Suntem impresionați de ceea ce am găsit aici. Uniunea Europeană este exact despre ceea ce am văzut astăzi în sectorul 4. Mă bucur că participăm la un proiect livrat, încheiat, bine gândit și realizat, oferit înapoi comunității. Învestim în Noua Generație și în învățământ. Dacă educație nu e, nimic nu e. Vorbim practic despre o șansă de a ieși din această pandemie mai puternici. Tinerii merită cu siguranță toate oportunitățile pentru a-și dezvolta întregul potențial, dar și pentru a modela viitorul Uniunii și pentru a prospera în contextul acestei tranziții către verde și către digital. Acest sistem de educație și de formare profesională răspunde nevoilor reale ale economiei, dar în același timp, oferă cursanților abilitățile necesare pentru a se dezvolta atât pe plan personal cât și pentru a deveni cetățeni activi”. 

Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei de Cultură și Educație din Parlamentul European: „Banii europeni reprezintă soluția pentru dezvoltarea României, o șansă și o oportunitate. Este nevoie de proiecte concrete, de implicare, iar autoritățile locale ale Primăriei Sectorului 4 au demonstrat că se pot accesa bani europeni”.

Foto: PS4

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...