Capitala Tineretului din România  

Date:

Capitala Tineretului din România este un programul național care „își propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului”. Titlul (echivalentul titlului Capitala Europeană a Tineretului) este dobândit prin concurs de  concepte şi este păstrat un an, timp în care oraşul „este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură”. În acest moment, Capitala Tineretului din România este Baia Mare. La ediţiile precedente, titlul a fost deținu de Timișoara şi apoi de Bacău. Sesiunea de depunere a candidaturilor pentru ediția 2019-2020 runda I este deschisă până pe 30 iunie 2018. Detalii despree înscriere: http://capitalatineretului.ro/apel/. Orașul câștigător va fi anunțat la 3 noiembrie 2018. Evaluarea va fi făcută de un juriu independent format din reprezentanți ai unor instituții publice, ai sectorului privat și ai celui neguvernamental.

Organizatorii programului sunt Comisia de Guvernanță a titlului de Capitala Tineretului din România, din care fac parte Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română.

În contextul programului, Grupul PONT a realizat un sondaj privind „părerea tinerilor despre orașele lor”. A rezultat că 52,83% dintre repondenţi se declară foarte fericiți în orașul în care locuiesc; fericiţi sub acest aspect se consideră atunci când locuiesc într-un oraș deschis (56%) și tânăr (51%); 48% consideră că oraşul lor este Smart City; 46% apreciază că orașul lor are un potențial mare de inovație, 32% îl consideră a fi sănătos, iar 19% îl percep ca nesănătos; 40% dintre cei chestionaţi îşi apreciază orașul drept unul sigur, în timp ce 15% nu se simt în siguranță.

András Farkas – Grupul PONT, secretar general al Guvernanței pentru Capitala Tineretului din România, subliniază: „Ne bucurăm că prin programul Capitala Tineretului din România oferim orașelor perspective valoroase de dezvoltare și prilejul de a identifica soluții personalizate pentru obținerea unui nivel de satisfacție și a unui standard de viață cât mai ridicate ale cetățenilor. În același timp, au posibilitatea să investească într-una dintre cele mai importante resurse ale lor atunci când ne raportăm la dezvoltarea pe termen lung – tinerii. Atunci când la nivel local nu există suficiente resurse de finanțare, un astfel de program ce are la bază un parteneriat public-privat poate fi sursa unor soluții creative și poate genera proiecte inovatoare pentru un oraș al viitorului”.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...