Casa de avocatura Tudor, Andrei & Asociatii, afiliata BDO, a obtinut rambursarea TVA in valoare de 10 milioane de euro pentru un client din industria alimentarii cu energie termica

Date:

Echipa de avocati a Tudor, Andrei si Asociatii, firma de avocatura afiliata BDO in Romania, formata din Raluca Andrei (Partner) si Daniel Ghimpu (Associate) a reprezentat cu succes un jucator pe piata alimentarii cu energie termica intr-un litigiu fiscal vizand ajustarea bazei de impozitare a TVA in cazul falimentului debitoarei creantei in legatura cu care a fost colectata TVA.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut solutia Curtii de Apel Galati de anulare a Deciziei de impunere si a Raportului de Inspectie Fiscala, consecinta acestor solutii fiind obtinerea de catre contribuabil a rambursarii TVA in valoare de aprox. 10 mil. EUR.

Hotararile judecatoresti pronuntate in aceasta cauza dau totodata o dezlegare importanta asupra aplicarii legii in timp in ceea ce priveste ajustarea bazei de impunere TVA in cazul insolventei debitorului.

Solutiile instantelor de judecata sunt importante intrucat clarifica modul de aplicare in timp a prevederilor art. 287 alin. 1 lit. d din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, text de lege care a fost modificat in mod repetat creand interpretari diferite la nivelul autoritatilor fiscale cu privire la momentul la care se poate reduce baza de impozitare a TVA in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata.

„In speta analizata autoritatile fiscale au considerat in mod eronat ca art. 287 alin. 1 litera d din Codul fiscal trebuie aplicat in forma in vigoare la data confirmarii planului de reorganizare al debitoarei, forma in care textul de lege ar fi permis ajustarea bazei de impozitare a TVA doar incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006, chiar daca solicitarea de ajustare a bazei de impozitare a fost facuta de catre contribuabil la o data la care textul de lege permitea aceasta ajustare in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare.

 Instantele de judecata au confirmat in mod corect faptul ca efectele unei situatii juridice sunt guvernate de legea in vigoare la data la care se realizeaza respectivele efecte, iar nu de legea in vigoare la data situatiei care le-a generat“, a precizat Raluca Andrei, Partner in cadrul Tudor, Andrei si Asociatii.

Raluca Andrei

„Maniera in care autoritatile fiscale au facut aplicarea in timp a prevederilor art. 287 alin. 1 lit. d in speta de mai sus expune contribuabilii riscului de a fi sanctionati cu decaderea din dreptul de a solicita ajustarea bazei de impozitare a TVA in cazul in care hotararea judecatoreasca de inchidere a procedurii falimentului s-ar pronunta la mai mult de 5 ani de la data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare”, a precizat Daniel Ghimpu, Associate in cadrul Tudor, Andrei si Asociatii.

Daniel Ghimpu

In egala masura, solutiile instantelor nationale urmeaza linia jurisprudentiala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene care a statuat asupra faptului ca un stat membru nu poate conditiona reducerea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata de caracterul infructuos al unei proceduri colective atunci cand o astfel de procedura este susceptibila sa dureze mai mult de zece ani (cauza C-246/16 – Enzo di Maura impotriva Agenzia delle Entrate – Direzione Provinciale di Siracusa).

Biroul de avocatura Tudor, Andrei si Asociatii este afiliata BDO, una dintre cele mai mari companii de consultanta din Romania, cu birouri in Romania si Republica Moldova. Tudor, Andrei si Asociatii ofera o gama completa de servicii de avocatura de business cu o experienta reprezentativa in litigii fiscale, merger&acquisitions, drept societar, dreptul muncii, protectia datelor cu caracter personal etc.

Tudor, Andrei si Asociatii se implica activ in dezvoltarea unui mediu sanatos de afaceri, Raluca Andrei, Partener, fiind lector CECCAR pe teme de contencios fiscal cu cursuri sustinute recurent inca din 2018.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

ASIGURĂRI. POLITICI PREZENTE ȘI VIITOARE

În cadrul conferinței „Asigurări. Politici prezente și viitoare” organizată...