Ce se întâmplă pe piaţa valutară? Cursul leu/euro a urcat la un maxim al ultimilor 4 ani

Date:

Cursul leu/euro anunţat miercuri de BNR a ajuns la maximul ultimilor patru ani, cu o cotaţie de 4,5512 lei, în creştere cu 0,33% faţă de sesiunea precedentă, cel mai mare nivel de la începutul anului 2017, potrivit Băncii Naţionale a României.
Cotația leului anunțată miercuri de BNR în raport cu euro a ajuns la valoarea maximă a ultimilor patru ani, de 4,5512 lei/euro. Creșterea față de ziua precedentă este de 0,33%, marți cursul leu/euro fiind stabilit la 4,53 lei.
Cursul leu/euro a început anul 2017 cu o valoare de 4,51 lei. De atunci cotația a fluctuat între 4,48 și 4,52 lei pentru un euro. Ultima oară când cursul leu/euro a depăşit pragul de 4,55 lei a fost pe 7 iunie 2013, când a atins o valoare de 4.5535.
De asemenea, dolarul s-a apreciat miercuri în fața leului cu 0,46%, depășind pragul de 4,31 lei/USD. În ultima conferință de presă, cu ocazia prezentării raportului asupra inflației, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus că firmele românești se confruntă cu o majorare a prețurilor de producție în paralel cu reducerea prețurilor de consum, evoluție care „nu lasă loc” pentru aprecierea monedei naționale. Cu toate că Isărescu s-a ferit întotdeauna să facă predicții pe cursul de schimb, de această dată a lăsat de înțeles că leul nu poate decât să de deprecieze în viitor față de principalele valute.
Agenția Mediafax citează o analiză realizată de economiștii de la ING Bank, în care se arată că apetitul de cumpărare pentru perechea valutară EUR/RON nu a întâmpinat rezistență nici după anunțarea cursului de referință de către BNR, continuând să se deprecieze.
„Ne aşteptăm ca EUR/RON să se tranzacţioneze în intervalul 4,49-4,54 cel puţin pe parcursul primului semestru din 2017, dar credem că astăzi am putea vedea un test important privind dispoziţia BNR de a redesena limitele de variaţie. Creşterile salariale recente, mai ales ale venitului minim, decuplate de câştigurile de productivitate, au adus riscuri pe zona competitivităţii. Astfel, BNR ar putea fi înclinată să mute zona de echilibru mai sus, poate către 4,5-4,6, într-o tentativă de a susţine gradual creşterea economică. Acest scenariu ar putea fi testat astăzi”, se arată în raportul ING.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: politici și controverse fiscale – ce ar trebui să aibă în vedere companiile în acest an? 

Reformele fiscale globale implementate de guvernele din întreaga lume...

Rottaprint, investiții de peste 60 milioane euro în 33 de ani de activitate

Compania Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc,...

Analiză iBanFirst asupra unor eventuale devalorizări competitive în Asia

O analiză făcută de fintech-ul iBanFirst relevă preocupările pieței...