În perspectiva unei creșteri a cererii pe piața materialelor de construcții, grupul german Knauf, business de familie fondat în urmă cu 90 de ani, lansează cea mai mare investiție din domeniu în România din ultimii 5 ani, în valoare de peste 200 de milioane de euro: două unități de producție în județele Mureș și Cluj, una, pentru materiale de izolații, cealaltă, pentru gips-carton și profile metalice.
La Târnăveni, în județul Mureș, începe să prindă contur (chiar mai mult decât atât, lucrările fiind începute din martie) noua fabrică Knauf Insulation, investiție de peste 135 de milioane de euro, pentru materiale izolante, decisive în contextul cerinței stringente de creștere a eficienței energetice: „În prima etapă s-au investit peste 4 milioane de euro în modernizarea și retehnologizarea fabricii existente, preluată de companie la începutul anului, pentru a crește producția de la 7.000 de tone pe an de vată minerală la 10.000 de tone. Noua unitate de producție ce urmează să fie finalizată, în 2024, va fi cea mai modernă fabrică de vată Knauf Insulation din Europa Centrală și de Est, va crea peste 100 de noi locuri de muncă și va asigura o producție anuală de peste 75.000 de tone de vată minerală cu scopul de a deservi atât necesarul intern, cât și piețele din Europa Centrală și de Est.”
Adrian Garofeanu, director general al Knauf Insulation România și Bulgaria: „Fiind o afacere de familie cu Menschlichkeit (umanitatea) ca una dintre valorile noastre de bază, este important pentru noi să fim un angajator bun și un vecin bun în toate comunitățile unde activăm. Suntem mândri că jucăm un rol atât de important în comunitatea și economia din Târnăveni și așteptăm cu nerăbdare să ne consolidăm relația cu cei cu care lucrăm la fabrică, comunitatea locală și autoritățile române.”
La Huedin, în județul Cluj, Knauf Gips investește 76 de milioane euro într-o fabrică de plăci din gips-carton și profile metalice. Lucrările de construcție vor începe în 2023, începerea producției fiind planificată pentru a doua jumătate a anului 2024. Va asigura 100 de locuri de muncă nou create. Fabrica este proiectată să răspundă „celor mai exigente norme în ceea ce privește eficiența energetică și impactul asupra mediului, în acest sens fiind dotată cu cea mai inovativă tehnologie din domeniul cuptoarelor și uscătoarelor”. Va produce întreaga gamă de plăci din gips-carton, de la cele standard până la cele speciale pentru protecție la foc, rezistență la umiditate și la cele cu performanțe de izolare fonică superioară. Materia primă va proveni de la carierele de gips de la Leghia. De asemenea, fabrica va produce profile metalice. Livrarea producției va fi în proporție de 50% pentru piața internă, restul urmând să fie exportat în Ungaria, Serbia, Republica Moldova.
Mihai Marinescu, directorul comercial al Knauf Gips România: „Divizia de gips a grupului Knauf are o prezență puternică pe piețele din Europa Centrala și de Est, unde deține mai multe unități de producție a plăcilor din gips-carton. Ca importator am reușit să promovăm cu succes pe piața locală cele mai performante sisteme din gips-carton, iar împreună cu colegii nostri de la Norgips suntem lideri ai pieței locale de mai bine de 15 ani. Proprietarii au decis să investească în România arătând ÎNCREDERE că piețele vizate de producția locală au potențial de creștere long-term. Consumul anual de placă de gips-carton în România este de circa 3 mp/locuitor, iar în piețe mai mature din Europa depășește chiar și 6 mp/locuitor. Însă unul din principalele motive ale investiției locale este ÎNCREDEREA în echipele locale și în parteneriatele create că pot duce afacerea locală la un nivel superior.”
Knauf Group, înființat în 1932, este definit ca „unul dintre cei mai importanți producători mondiali de materiale de construcții pentru amenajări interioare, izolarea clădirilor și plafoane de design. Fabricile Knauf din întreaga lume produc sisteme de gips-carton de ultimă generație, amestecuri uscate pe bază de ipsos și materiale izolante. Vopselele, șapele și sistemele de pardoseli, cât și mașinile și uneltele pentru aplicarea acestor produse completează portofoliul.
Grupul Knauf investește substanțial în fiecare an în dezvoltarea și modernizarea unităților de producție, precum și în formarea și perfecționarea angajaților săi. Inovația și integrarea celor mai noi tehnologii sunt bazele strategiei de afaceri a Grupului Knauf. Astfel, prin produsele sale înalt calitative
Knauf stabilește continuu noi standarde în construcții, standarde care facilitează un mod de construire mai ușor și rapid, dar totodată sustenabil și durabil. Pe piețele de profil grupul Knauf este prezent prin cele patru divizii principale: Knauf Gypsum, Knauf Insulation, Knauf Ceiling Solutions și
Knauf Industries.
În prezent, Knauf Group are aprox. 40.000 de angajați care lucrează în peste 90 de țări și peste 300 de fabrici în întreaga lume. Compania a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de peste 12,5 miliarde de euro”.
Knauf Insulation, din 2008 în România, este recunoscut ca „unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața materialelor izolante, cu un portofoliu complet de produse ce include vată minerală de sticlă, vată minerală bazaltică și plăci din fibre de lemn (Heraklith). Pe piața din România, Knauf Insulation este unul dintre principalii furnizori de vată minerală cu un portofoliu de produse complex, potrivit pentru toate tipurile de construcții: izolații mansarde, termoizolare fațade, pereți de compartimentare, acoperișuri plate și multe altele.
Divizia Gypsum a Grupului Knauf este „cea mai mare divizie a Grupului având cca 25.000 angajați și peste 200 unități de producție, fiind prezentă în peste 90 țări. Portofoliul diviziei este compus din sisteme de finisaj uscat pe baza de gips (placări, pereți de compartimentare, tavane), fațade ușoare cu plăci din ciment sau sisteme ETICS, tencuieli și gleturi pe bază de ipsos, pardoseli supraînalțate, șape umede sau uscate”.
În România, s-a impus ca „unul din promotorii clădirilor cu finisaje uscate ușoare cu plăci din gips-carton, plăci din gips cu fibre celulozice sau din ciment. Furnizorii Knauf Gips Romania sunt fabrici din cadrul grupului, produsele comercializate fiind majoritar importate de la fabrica Knauf din Bulgaria.
Knauf Gips deține la Aghireșu, Cluj, o fabrică unde din 2012 se produc amestecuri uscate, tencuieli și gleturi pe bază de ipsos, care se utilizează pentru finisarea la interior atât a pereților din zidărie cât și a suprafețelor din gips-carton. Produsele din Aghireșu devin din ce in ce mai căutate pe piața de profil, lor li se adăugă importuri de produse similare de la fabrica Knauf din Bălți, Republica Moldova, a căror distribuție se face preponderent în zona de est a țării”.