Chirurgi certificați în chirurgia robotică da Vinci™

Date:

Compania de tehnologie meeicală Sofmedica anunță că, „în anul 2024, în România, peste 30 de chirurgi vor fi certificați în chirurgia robotică da Vinci, marcând un pas semnificativ în modernizarea sistemului medical românesc. În prezent, România are aproximativ 90 de chirurgi certificați pentru utilizarea sistemului da Vinci, iar până la finalul anului, numărul acestora va depăși, astfel, 120. Chirurgia robotică a cunoscut o dezvoltare semnificativă în România în ultimele două decenii, devenind un pilon important al modernizării sistemului medical național.

Din cei 90 de chirurgi români certificați în chirurgia robotică da Vinci, majoritatea sunt specializați în chirurgie generală și urologie, urmați de cei specializați în ginecologie și chirurgie toracică. 

Până în aprilie 2024, în România, au fost realizate aproximativ 700 de proceduri chirurgicale robotice, iar ținta pentru anul acesta este de 2.000 de proceduri. Din totalul procedurilor realizate anul acesta, 51% au fost în domeniul urologiei, 26% în chirurgie generală, 17% în ginecologie și 5% au fost proceduri toracice.

Un program robust de chirurgie robotică presupune existența unor echipe chirurgicale care au trecut printr-un proces riguros de formare și certificare pentru utilizarea sistemului da Vinci. Procesul de formare include prezentarea tehnologiei, instruirea formală, planificarea cazurilor inițiale și dezvoltarea continuă. Compania Sofmedica are un rol esențial în formarea chirurgilor, oferind un ecosistem de învățare bine structurat pentru profesioniștii din domeniul sănătății. Echipa sa de suport clinic este alături de chirurgi pe tot parcursul procesului, asigurându-se că aceștia dobândesc abilitățile necesare pentru a folosi tehnologia în siguranță și cu succes”. 

Prof. dr. Ciprian Duță, medic primar, chirurgie generală: „Procesul de training este crucial pentru toți chirurgii care doresc să utilizeze tehnologia da Vinci, iar dedicarea echipei clinice în acest proces este de neprețuit. De la primele sesiuni de instruire până la realizarea primelor intervenții, echipa clinică oferă suport constant. Această colaborare strânsă între chirurgi și echipa de suport clinic este esențială pentru dezvoltarea profesională continuă și pentru îmbunătățirea serviciilor medicale oferite pacienților. În calitate de proctor, am avut oportunitatea de a împărtăși din experiența mea și de a ghida alți medici în procesul lor de formare. Este extrem de satisfăcător să observ progresul colegilor mei, să le ofer suport și să îi ajut să depășească provocările întâlnite.” 

În context, este de semnalat că, „începând cu demararea primului program da Vinci, chirurgia robotică a evoluat constant, beneficiind de investiții în tehnologie și de formarea continuă a personalului medical. Procesul de pregătire al unui chirurg pentru a opera cu sistemul de chirurgie robotică da Vinci începe cu prezentarea tehnologiei. Medicii au ocazia să se familiarizeze cu sistemul prin test drives, vizionarea materialelor video și vizite la centre de referință. Aceste activități inițiale sunt esențiale pentru a înțelege funcționarea și avantajele sistemului da Vinci.

Următoarea etapă, instruirea propriu-zisă, implică parcurgerea unor module online dedicate sistemului da Vinci și participarea la sesiuni practice de instruire. Simulările și urmărirea procedurilor video sunt cruciale pentru dezvoltarea abilităților necesare. În final, medicii obțin certificarea în unul din centrele de instruire autorizate de Intuitive, beneficiind astfel de validarea competențelor dobândite.

Planul cazurilor inițiale este o fază importantă în care medicii simulează procedurile împreună cu echipele lor și efectuează cazuri sub supravegherea unui proctor. În primele 90 de zile după instruire, chirurgii trebuie să efectueze un număr specific de cazuri pentru a-și consolida abilitățile și a se familiariza cu sistemul da Vinci în condiții reale de operare. 

La momentul actual, există 1.200 de proctori disponibili la nivel mondial. Rolul unui proctor este esențial pentru succesul procesului de formare în chirurgia robotică. Un proctor experimentat nu doar că ghidează chirurgii începători prin complexitatea tehnologiei da Vinci, dar oferă și suportul necesar pentru a aborda primele cazuri cu încredere. Începerea procesului de training cu cazuri mai puțin complexe este deopotrivă important, deoarece permite chirurgilor să își dezvolte abilitățile fundamentale și să se familiarizeze cu robotul într-un mod progresiv și sigur. De asemenea, începerea intervențiilor cât mai curând posibil după certificare ajută la consolidarea cunoștințelor și abilităților dobândite, reducând riscul de pierdere a competențelor. Observarea cazurilor este obligatorie, întrucât oferă oportunități de învățare valoroase și permite chirurgilor să vadă aplicațiile practice ale tehnicilor discutate teoretic, asigurându-se astfel că sunt pregătiți pentru diverse scenarii clinice. Cumulul acestor aspecte contribuie la formarea unui chirurg robotic de succes, capabil să ofere pacienților cele mai bune îngrijiri posibile.

Procesul de training aparține unui ecosistem bine structurat care asigură dobândirea competențelor necesare pentru utilizarea eficientă și în siguranță a tehnologiei da Vinci, contribuind astfel la îmbunătățirea calității actului medical în România. Prin acest program, chirurgii se angajează să aloce timp și energie pentru a învăța și perfecționa tehnicile de utilizare a sistemului da Vinci, asigurându-se astfel că sunt mereu la curent cu cele mai noi tehnologii și practici din domeniu. Echipa clinică  SOFMEDICA, certificată de compania Intuitive în SUA, este extrem de bine pregătită pentru a oferi instruire de calitate și suport clinic de încredere. Această echipă asigură o experiență de învățare solidă pentru fiecare chirurg, adaptată nevoilor individuale, contribuind astfel la dezvoltarea competențelor necesare pentru efectuarea cu succes și în deplină siguranță a  intervențiilor chirurgicale robotice”.

Ovidiu Precup, coordonator clinic în chirurgia robotică, Sofmedica: Rolul nostru este să ghidăm fiecare chirurg prin procesul complex de învățare și adaptare la tehnologia da Vinci. De la primele sesiuni de instruire până la realizarea primelor intervenții, suntem alături de medici pentru a le oferi suport tehnic și educațional. Este extrem de satisfăcător să vezi cum un medic dobândește încredere și competență în utilizarea robotului, știind că, în cele din urmă, acest lucru va duce la îmbunătățirea calității vieții pacienților.”

Chirurgia robotică a cunoscut o evoluție semnificativă în România în ultimele două decenii, devenind un pilon important al modernizării sistemului medical național. Implementarea unui program de rambursare a chirurgiei robotice în România ar permite tratarea unui număr mai mare de pacienți și creșterea numărului de chirurgi specializați. Accesul la finanțare pentru intervențiile robotice ar oferi pacienților tratamente mai precise și mai puțin invazive, ducând la recuperare mai rapidă și la reducerea costurilor pe termen lung. Iar prin stimularea formării și specializării chirurgilor ar contribui la alinierea României la standardele medicale internaționale și asigurarea unor îngrijiri de calitate. Rambursarea chirurgiei robotice este crucială pentru modernizarea sistemului de sănătate românesc.

Sofmedica, membră a Grupului de Companii Sofmedica, reamintește că „este prezentă în Europa încă din 1994, activând în România, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Cipru și Croația. Grupul oferă tehnologii medicale inovatoare pentru mii de pacienți, creând o punte de legătură între cele mai noi tehnologii medicale, pacienți și profesioniști din domeniul sănătății. Cu o echipă de peste 150 de profesioniști, Sofmedica participă activ la numeroase inițiative menite să creeze schimbări sustenabile pentru pacienții din Europa”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Locuri de muncă vacante

Agenții economici din județul Ilfov anunță 2720 de locuri...

Finanțare de 19 milioane euro pentru Mitiska REIM cu asistență asigurată de PeliPartners

PeliPartners anunță că, printr-o echipă coordonată de Carmen Peli,...