Cifra de afaceri în domeniul stomatologiei în România a crescut de zece ori în ultimii zece ani

Date:

„În ultimii zece ani, cifra de afaceri în domeniul stomatologiei a crescut de zece ori, ajungând la patru miliarde de lei anul trecut”, subliniază dr. Florin Lăzărescu, secretar general al Societății de Stomatologie Estetică din România (SSER). Totodată, el prezintă o serie de date ale stării domeniului în țara noastră la ora actuală: există în total 27.649 de medici stomatologi, care își desfășoară activitatea în aproximativ 15.000 de cabinete și clinici stomatologice; peste 90% dintre medicii stomatologi îşi desfăşoară activitatea în mediul privat; în mediul urban, revin 14,1 cabinete stomatologice la 10.000 de locuitori, iar în mediul rural, 2,6 cabinete la 10.000 de locuitori; 70% dintre copiii din mediul rural nu au fost niciodată la stomatolog; România este pe penultimul loc în UE la numărul de vizite la stomatolog, cu o medie de 0,3 per capita, față de 0,9, media UE.

Conf. univ. dr. Bogdan Culic, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, semnalează că, „în România, statul român finanţează 5% ca şi procentaj medicina dentară. În UE procentajul este de 6 ori mai mare. La ora actuală, un medic stomatolog în relaţii contractuale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are un buget alocat lunar pentru toţi pacienţii extrem de limitat, pe când în UE bugetul este strict direcţionat per pacient, adică pacientul ştie că apar anual trei, cinci, nouă manopere pe care le poate face plătite de stat. În România, medicul trebuie să meargă la primii trei pacienţi din luna respectivă, cui îi va face tratamentele care sunt incluse în programul naţional. Acest lucru trebuie neapărat schimbat”.

În ideea unei schimbări inclusiv la nivelul Colegiului Medicilor Stomatologi din România, practicieni și universitari reprezentând mai multe organizații profesionale în domeniu trag un semnal de alarmă privind un complex de factori, cum sunt starea accesului la asistență medicală stomatologică pentru populație, formarea profesională continuă a specialiștilor, necesara colaborare a medicilor stomatologi cu mediul bancar, accesul la finanțare din fonduri europene în stomatologie etc.

Dr. Florin Lăzărescu, anunțându-și candidatura la președinția Colegiului Medicilor Stomatologi din România, accentuează: „Responsabilitatea noastră față de asigurarea accesului la servicii de sănătate orală de calitate pentru pacienții din România ne determină să facem un pas în față și să schimbăm modul în care suntem reprezentați ca medici stomatologi. Am încredere că împreună, medici, pacienți, autorități, putem îmbunătăți standardele, legislația, cadrul financiar prin care drepturile pacienților și medicilor stomatologi sunt respectate.”

În context, a fost lansată platforma pentru dialog de profil „Progresul începe cu un pas în față”.

Foto: Florin Lazarescu.ro

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate