Clădirile de birouri din capitală au cea mai mică rată de neocupare din ultimii nouă ani

Date:

Rata de neocupare în clădirile de birouri din București a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani, de 9,5%, ca urmare a unui număr limitat de proiecte livrate și a creșterii cererii de spații pentru birouri, se arată într-un raport recent al companiei de consultanță CBRE.

„Această scădere a ratei de neocupare fost generată de numărul limitat de proiecte livrate și de creșterea susținută de spații de birouri”, a afirmat Mihai Păduroiu, MRICS, Head of Advisory & Transaction Services, Office CBRE Romania.

Așadar, pentru spații de birouri clasa A, rata de neocupare este de 7,1%, iar pentru cele din clasa B, rata este de 11,4%. În ceea ce privește zonele cu cele mai mici rate de neocupare, acestea se regăsesc în Vest, de 4,6%, și în Nord, de 6,6%.

Cererea pentru închirierea spațiilor destinate birourilor  (cererea totală din care sunt excluse renegocierile) a reprezentat 54% din cererea totală în primele trei luni ale anului.

În primul trimestru al acestui au fost tranzacționați în jur de 94.000 metri pătrați (23% din suprafața totală închiriată în 2016).

Datele CBRE mai indică faptul că 20% din suprafața aflată în construcție estimată pentru finalizare în acest an și pentru anul 2018 se află în zona centrală.

Totodată, conform aceluiași raport, anul viitor se vor livra aproximativ 300.000 metri pătrați, așadar la finele anului 2018 stocul de spații destinate birourilor va atinge cota de 3.09 milioane de metri pătrați.
Cele mai multe tranzacții din primul trimestru s-au înregistrat în zonele Nord și Pipera, peste 69.000 metri pătrați, în timp ce în zona de Vest s-au înregistrat cele mai mici rate de neocupare (4,6%).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Abonamentele Netflix bazate pe reclame sunt profitabile

Netflix este incontestabil numărul unu în sectorul divertismentului. Cele...

Consiliul Național al IMM susține orientările politice ale Ursulei von der Leyen

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din...