CNTEE Transelectrica SA se alătură Platformei europene de compensare a dezechilibrelor – IGCC

Date:

CNTEE Transelectrica SA informează participanții la Piața de Echilibrare din România că în  data de 17 decembrie 2021, la ora 11:15 CET, a avut loc conectarea cu succes a blocului de  control RFP-TEL la platforma europeană IGCC – International Grid Control Cooperation. 

IGCC reprezintă proiectul ales de ENTSO-E pentru procesul de compensare a  dezechilibrelor, așa cum este definit în Regulamentul (UE) nr. 2017/1485 al Comisiei din 2  august 2017 de stabilire a unei linii directoare privind operarea sistemului de transport al  energiei electrice (art. 22). 

Platforma IGCC reprezintă o modalitate de optimizare a reglajului secundar de frecvență – putere de schimb, prin reducerea acțiunilor de sens contrar ale regulatoarelor operatorilor  membri, rezultând astfel o utilizare optimizată a rezervei de sistem BRS – Bandă de Reglaj  Secundar (denumirea veche) sau aRRF – Rezerva de Restabilire a Frecvenței cu activare  automata (denumirea nouă), la nivel de cooperare. 

Platforma IGCC numără în prezent un total de 27 de operatori de transport și de sistem (OTS),  dintre care 22 au statut de membru operațional – ADMIE Grecia, APG Austria, CNTEE  Transelectrica România, Elia Belgia, Swissgrid Elveția, CEPS Republica Cehă, 50Hz  Germania, Amprion Germania, TenneT DE Germania, TransnetBW Germania, Energinet  Danemarca, RTE Franța, HOPS Croația, MAVIR Ungaria, Terna Italia, CREOS Luxemburg,  TenneT NL Țările de Jos, PSE Polonia, REN Portugalia, ELES SIovenia, REE Spania, SEPS  Slovacia, 2 OTS au statut de membru neoperațional ESO – EAD Bulgaria, EMS Serbia,  respectiv 3 OTS membri cu statut de observator – NOS Bih Bosnia și Hertegovina, CGES  Muntenegru și MEPSO Macedonia de Nord.  

Prin această alăturare, Operatorul de Transport și Sistem din România – CNTEE  Transelectrica SA se conformează obligațiilor legale instituite prin regulamentul european (UE)  2017/2195.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...