Combaterea traficului de deșeuri

Date:

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva din București este gazda seminarului regional pentru Europa de Sud-Est dedicat combaterii traficului de deșeuri, organizat în colaborare cu Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).       

Participă experți în domeniu din statele din sud-estul Europei. Din partea României, sunt reprezentate Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Garda Națională de Mediu, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Public.

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna, a subliniat în cadrul Segmentului la nivel înalt care a marcat deschiderea evenimentului: „Europa are în multe zone o problemă reală cu traficul ilegal de deșeuri. Suntem aici pentru a găsi soluții. În România, am luat măsuri pentru a preveni acest tip de infracționalitate. În primul rând, am limitat la 19 numărul de puncte de trecere a frontierei pentru deșeurile care intră în România. 
De la 1 iulie a.c. a intrat în vigoare sistemul informatic de trasabilitate al deșeurilor SIATD, extins pentru traficul de deșeuri transfrontalier. Este unul dintre primele programe pilot la nivelul UE și poate ajuta la dezvoltarea unui sistem unic de trasabilitate a deșeurilor, la nivel european. Trasabilitatea este obligatorie de la graniță până la locul de procesare. Fiecare transport (navă, tren, camion) este urmărit până la destinație și se verifică descărcarea la destinație, corelând cantitatea de deșeuri transportată cu capacitatea de procesare din instalațiile autorizate. Vrem să prevenim, astfel, depozitarea, să urmărim cantitatea de deșeuri transportată și procesată în instalațiile autorizate.
Este o provocare să putem asigura în același timp mai puțină birocrație și mai mult control. Cantitățile de deșeuri din spațiul european nu trebuie să ajungă în țări terțe, unde nu avem controlul procesării. De asemenea, este foarte importantă atingerea obiectivului de bază-  transformarea deșeurilor în resurse valoroase pentru economia circulară. Astfel, punem în aplicare angajamentele asumate în Pactul verde european, în Planul de acțiune pentru economia circulară și în Planul de acțiune pentru reducerea la zero a poluării sunt esențiale. Cu siguranță le putem atinge împreună.” 

Ghada Waly, director executiv UNODC a adresat un mesaj video: „Infracțiunile de acest gen cauzează pagube imense, inclusiv la nivelul sănătății populației. Având în vedere că rețele criminale proliferează, Comisia Europeană ia măsuri. În 2020 a avut loc Conferința Părților la care s-a adoptat prima rezoluție în acest domeniu. ONU sprijină țările care se confruntă cu probleme în domeniul traficului de deșeuri. Provocările sunt imense. Comisia Europeană estimează că transporturile ilegale de deșeuri au un impact de 9,5 miliarde de euro pe an. Țelul este întărirea cooperării la nivel european, între UE și Asia de Sud-Est.
 Am publicat recent un ghid legislativ în acest domeniu, pentru a ajuta țările să-și consolideze legislația internă. Suntem nerăbdători să lucrăm împreună cu toții, pentru a ne asigura că reciclarea deșeurilor se va face într-un mod responsabil.”

Secretarul de stat Ionuț-Sorin Banciu va modera anumite sesiuni de lucru ale seminarului, care se desfășoară pe parcursul a trei zile. 

Scopul evenimentului este „de a dezbate cadrele legislative existente pentru combaterea traficului de deșeuri în regiune și modul în care Ghidul legislativ UNODC poate contribui la consolidarea legislației naționale, în conformitate cu Rezoluția privind Prevenirea și combaterea infracțiunilor care afectează mediul și care intră în domeniul de aplicare al Convenției Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate”.

În marja seminarului, Guvernul României organizează un eveniment conex cu titlul „Traficul de deșeuri în România – legislație și instituții implicate în procesul de punere în aplicare”.

Foto: MMAP

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...