Comisia Europeană revizuiește în scădere estimările referitoare la creșterea economiei românești pentru 2017

Date:

Comisia Europeană (CE) și-a revizuit în scădere estimările pentru anul 2017 în privința creșterii economiei românești, și atrage atenția că proiectul legii salarizării unitare reprezintă un pericol pentru obiectivele fiscale.

Executivul comunitar estimează că economia românească ar urma să înregistreze un avans de aproximativ 4,3% a PIB în acest an, în scădere față de 4,4% cât previzionase în iarna anului 2016. CE își menține însă estimarea de 3,7% pentru creșterea PIB în 2018.

„Creșterea reală a PIB este estimată să rămână solidă, pe fondul relaxării fiscale și majorărilor salariale (…) Deficitul bugetar va continua să crească din cauza reducerilor de taxe și majorării cheltuielilor publice”, se arată în raportul Comisiei Europene.

Totodată, Comisia a estimat că deficitul public al României va fi de 3,5% din PIB în 2017, mai scăzut decât estimarea deficitului de 3,6% din raportul de iarna trecută, iar pentru 2018 acesta va atinge pragul de 3,8% din PIB.

„Proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa estimărilor fiscale, cu un impact potențial de până la 2% din PIB asupra balanței guvernamentale în 2018″, avertizează CE.

De asemenea, Comisia anticipează că inflația medie anuală va reveni în teritoriu pozitiv în acest an, de 1,1%, urmând ca în 2018 să ajungă la 3%.

„Inflaţia va reveni treptat în banda de 2,5% +/- 1 punct procentual a Băncii Naţionale, ca urmare a cererii interne solide, a majorărilor suplimentare de salarii şi a măsurilor fiscale de stimulare suplimentare”, potrivit CE.

Comparativ cu datele publicate în luna februarie de CE, Execitvul UE previzionase atunci o inflație medie anuală de 1,6% în 2017 și de 2,9% în 2018.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, creșterea PIB-ului va rămâne constantă, la 1,9% în 2017 și 2018, conform previziunilor de primăvară. Iar referitor la zona euro, se așteaptă ca PIB să înregistreze o majorare de 1,7% în 2017 și 1,8% în 2018.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

TikTok actualizează sistemul de evaluare a conturilor

TikTok este o platformă de divertisment susținută de creativitatea,...

Colliers: 2022, cel mai bun an din ultimii 15 pentru piața de investiții din România

Tranzacțiile au depășit 1,25 miliarde de euro, capitalul românesc...

Cum facem posibilă victoria Ucrainei

| de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene.

Studiu: Oamenii devin mai precauți atunci când fac cumpărături, iar achizițiile spontane devin din ce în ce mai rare

Starcom România lansează cea de-a noua ediție a compendiumului...