Compania Horváth raportează triplarea randamentului școlar prin proiectul educațional ROSE

Date:

La începutul bacalaureatului 2021, compania de consultanță în management Horváth, care implementează în consorțiu proiectul național ROSE – Romania Secondary Education (2015-2022) de creștere a calității vieții în școală prin asistență tehnică oferită Ministerului Educației, prezintă o serie de rezultate după patru ani de aplicare a proiectului: „În cele 728 de licee active în acest proiect în rundele 1 şi 2, creșterea promovabilității la examenul de bacalaureat între 2018 și 2020 a fost de 4,36 puncte procentuale, față de doar 1,44 puncte procentuale, în liceele care nu sunt în proiectul ROSE. Astfel, rezultă că în liceele incluse în proiectul ROSE s-a înregistrat o rată a progresului de trei ori mai mare”.

De asemenea, promovabilitatea la final de an școlar, în clasele terminale, a crescut cu aproape 4 puncte procentuale, de la 93,69% în 2017, la 97,65%, în 2020. ROSE (Romania Secondary Education) este un proiect național de asistență tehnică derulat de Ministerul Educației, în perioada 2015-2022, și finanțat printr-un împrumut de la Banca Mondială. Alte rezultate importante înregistrate de liceenii din proiectul ROSE includ scăderea ratei de abandon școlar de la 3%, cât era în 2017, la 1,79%, în 2020. În urmă cu patru ani, doar 59% dintre elevii care începeau un an terminal se prezentau la bacalaureat, dar acest procent a crescut cu 17 puncte procentuale în 2020, ajungând la 76%”.

Prof. Radu Jugureanu (foto), Team leader asistență tehnică pentru proiectul ROSE, din partea Horváth: „Vorbim adeseori cu mândrie justificată despre olimpici, fără să spunem că ei reprezintă mai puțin de 1% dintre elevii României, dar ne este incomod să discutăm public despre copiii care chiar au nevoie de ajutorul școlii și al societății și reprezintă mai mult de jumătate din totalul elevilor din România. Lor le este dedicat proiectul ROSE și suntem foarte mândri de evoluția pe care am constatat-o în ultimii patru ani. Mulțumesc, în numele colegilor mei care asigură asistența tehnică a proiectului, tuturor profesorilor implicați în ROSE. Munca și efortul lor, prea puțin cunoscute, au o intensitate uriașă, datorită căreia atât de mulți adolescenți și tineri au învățat că ar putea realiza mai mult decât ceea ce ei sau alți oameni credeau că sunt capabili. Astăzi începe un nou bacalaureat, cu alți elevi, și le ținem pumnii să aibă cel puțin succesul colegilor lor mai mari. Am încredere că așa va fi, pentru că atât ei, cât și dascălii lor au făcut față bine și anul trecut, în condiții extreme și materiale, și sanitare, și emoționale”. 

Potrivit unei cercetări realizate de echipa de asistență tehnică, în perioada noiembrie 2020-ianuarie 2021, pe un număr de 13.333 de respondenți (60% elevi, 25% părinți și 15% profesori) impactul emoțional al pandemiei tinde să producă afecțiuni socio-emoționale puternice în rândul elevilor, părinților și profesorilor, cu impact mai mare asupra elevilor decât a profesorilor. Studiul, care a măsurat managementul emoțiilor pe mai multe paliere (Atitudine, Vina, Acceptare, Coping adaptiv, Emoție vs. Acțiune, Reflecție și Auto-învățare), arată de exemplu că dacă 10% dintre profesori au o atitudine defetistă, numărul celor care consideră că pot contribui la schimbarea situației este de peste trei ori mai mare (33%), dar în cazul elevilor și părinților, răspunsurile sunt relativ similare: 34% și respectiv 30% cred că nu pot schimba nimic din ceea ce se întâmplă, dar 25% sunt încrezători că pot contribui la schimbare.

Proiectul ROSE este unic în lume prin abordarea integrată unui complex de intervenții, cu implicații la toate palierele instituției de învățământ:

  • Managementul educațional – prin formarea și dezvoltarea capacității de gestionare a finanțării, stabilirea priorităților de intervenție, formarea resurselor umane
  • Managementul clasei – adaptarea relației profesor-elev la nevoile generației actuale, pentru stimularea motivației, a interesului pentru învățare și formarea de atitudini necesare pentru tranziția de la școală la viața de adult
  • Management personal – consiliere, coaching sau mentorat al actorilor implicați în actul educațional

Obiectivele sale sunt: reducerea ratei de abandon școlar în licee și primul an de universitate, creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea performanței la examenul de bacalaureat, și îmbunătățirea tranziției către învățământul superior.

În proiectul ROSE sunt înscrise, în prezent, 870 de licee, din toate județele țării. Liceele din proiectul ROSE beneficiază în prezent de finanțare și derulează activități încadrate în trei categorii, dar care se realizează în funcție de specificul și nevoile fiecărui liceu: (1) activități pedagogice și de sprijin – tutorat, consiliere și orientare, dezvoltare personală, dezvoltare de abilități socio-emoționale; (2) activități extracurriculare – vizite de documentare, rețele școlare de colaborare, stagii de practică/internship, participare la competiții; (3) activități de renovare și dotare – mici lucrări de reparații sau modernizare, achiziții de bunuri în scop educational”. 

Horváth este definită ca „una dintre cele mai importante companii internaționale, independente, de consultanță în management, prezentă și pe piața din România, începând cu 2005. Compania a fost înființată în Stuttgart, în 1981, de Prof. Dr. Péter Horváth, unul dintre pionierii Controlling-ului în Germania și are peste 1.000 de angajați. Horváth are birouri în Germania (Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, München și Stuttgart), Austria, România, Elveția, Ungaria, Arabia Saudită și Emiratele Arabe, dar consultanții companiei stau la dispoziția clienților la nivel global. Horváth este membră a Cordence Worldwide, cea mai importantă alianță activă la nivel mondial, formată din companii de consultanță în management de prestigiu, cu aproape 70 de birouri în 24 de țări, situate pe trei continente. Vă rugăm să vizitați website-ul nostru la: www.horvath-partners.com/ro”.

Prof. Radu Jugureanu le adresează participanților la proiect următoarea scrisoare:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Concursul National Arena Urşilor Junior 2024

Liceeni din intreaga tara au infruntat celebrii ursi din...

PPC blue, noua aplicație pentru telefonul mobil, destinată șoferilor de mașini electrice

PPC Blue, compania din cadrul grupului PPC în România...