Companiile de IT&C preferă localizarea în zona centru-nord a capitalei

Date:

Companiile de IT&C caută să aibă sediile în clădiri independente, nu din parcuri de business, iar clădirile să fie situate în partea de centru-nord a Bucureștiului, în sectorul 1 – aceasta rezultă dintr-o cercetare făcută de CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară. Cercetarea a cuprins 120 de companii cu un total de 63.000 de angajați. Indicatorii au vizat „zona și sectorul din București în care sunt situate birourile, repartizarea specialiștilor IT&C per zonă și sector în funcție de segmentul de activitate, precum și preferințele legate de tipul de clădire”. Pe sectoare, 46% dintre companiile de IT&C activează în sectorul 1, 27% – în sectorul 2, 17% – în sectorul 6, 7% – sectorul 5, 3% – în sectoarul 4, 2% – în sectorul 3. Cea mai mare concentrare spaţială este în zonele Piața Victoriei – Piața Charles de Gaulle și Calea Floreasca – Bulevardul Barbu Văcărescu. Acolo sunt cele mai mari chirii şi cele mai multe avantaje datorate localizării. 66% dintre subiecţi preferă să lucreze în clădiri independente.

Din punctul de vedere al profilului, 34 dintre companii sunt de telecomunicații (31.000 de angajați), 25 produc software (peste 17.000 de angajați), 21 – hardware (circa 1.900 de angajați), 18 – consultanță (peste 6.000 de angajaţi),  8 – centre de contact și diverse servicii IT (aproximativ 1.900 de angajați). Ponderea cea mai mare (49%) o deţin companiile din telecomunicații și domenii conexe (echipamente, infrastructură și servicii de telecomunicații), urmate de companii producătoare de software (30%), de consultanță (10%), centre de contact și servicii IT (sub 10%).

Pe marginea acestor rezultate, Daniela Boca, directorul Departamentului de cercetare al CBRE România, subliniază: „CBRE este o companie care se concentrează foarte mult pe cercetarea pieței imobiliare, din perspectiva beneficiarilor cărora ne adresăm, atât direct cât și indirect. Este important să știm ce nevoi au oamenii care lucrează în companiile cliente ale CBRE, pentru a le oferi cele mai bune servicii. Dacă angajatul este mulțumit, compania chiriașă și dezvoltatorul clădirii vor fi la rândul lor mulțumiți. Astfel, după ce în două dintre studiile precedente am examinat criteriile care contribuie la îmbunătățirea mediului de lucru din birourile din București, dar și nevoile angajaților în funcție de generația căreia îi aparțin, a venit momentul să analizăm piața de IT&C, dinspre care vin cele mai multe cereri de închiriere în prezent, atât în București cât și în țară. Datele pe care le obținem, și pentru care beneficiem de sprijinul global al echipelor CBRE, sunt o resursă importantă pentru colegii mei din restul departamentelor, care astfel  pot oferi clienților soluțiile cele mai potrivite atât companiei lor, cât și caracteristicilor pieței locale”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bursele JTI pentru Jurnalisti: lansarea editiei 2024-2025

Urmandu-si traditia, Bursele JTI pentru Jurnalisti lanseaza de Ziua...

FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează, profitul avansează, veselia debordează

Cea de-a treia zi a FoodIntelForum AQUA Carpatica 2024 începe și...

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...