Competiție pentru jonctori fibră optică

Date:

Meseria jonctor fibră optică, introdusă de 10 ani în Codul Ocupațiilor din România de către Asociația de Fibră Optică din România, pregătește specialiști în fibră optică în cele 10 licee de telecomunicații din proiectul ECERT – Experți și Centre de Excelență în Telecomunicații. În anul școlar curent, 80 de elevi care se pregătesc în domeniul telecomunicațiilor participă la prima Competiție WorldSkills de Jonctori Fibră Optică.

Organizatorii anunță că „în perioada 8-22 februarie 2024 au loc finalele locale ale competiției, iar in luna mai are loc finala națională.

Primele două finale locale au avut loc în data de 8 februarie la București si Baia Mare, la Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații Gheorghe Airinei, respectiv Colegiul Tehnic George Barițiu, cu 14 elevi concurenți (trei fete și 11 băieți). Evaluarea performanțelor elevilor este făcută în fiecare oraș de un juriu format din trei specialiști din companii private cu experiență în fibră optică.

Derularea competiției locale din București este supervizată de Prof. Philippe Nicard, expert internațional WorldSkils în Information Network Cabling, venit special din Bordeaux pentru acest eveniment. Prof. Nicard a lucrat  alături de WorldSkills România și Asociația de Fibră Optică din România la pregătirile pentru competiție derulate în ultimele opt luni și asigură aplicarea standardelor și metodologiei internaționale WorldSkills.

Faza locală a acestei competiții va continua până pe 22 februarie în celelalte 8 orașe din proiectul ECERT, fiecare liceu urmând să desemneze un reprezentant care va participa la faza națională a competiției, la Cluj-Napoca, pe 21 mai. Dintre primii trei clasați la Cluj se va desemna reprezentantul României ce va participa în septembrie la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, secțiunea Information Network Cabling, alături de reprezentanți din alte 16 țări. România se numără printre cele trei țări europene care concurează în această secțiune, alături de Norvegia și Franța.

Competiția WorldSkills de Jonctori Fibră Optică este recunoscută oficial de Ministerul Educației prin Calendarul Concursurilor Naționale Școlare nr. 24750 din 29.01.2024 și se bucură de sprijinul ANISP – Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România, în calitate de sponsor Silver Partner, dar și de sprijinul a peste 14 companii”.

Fundația WorldSkills România subliniază că „susține performanța profesională în rândul tinerilor, pentru succesul personal și dezvoltarea României prin: promovarea excelenței în domeniul profesional; oferirea de experiențe de învățare relevante în diverse domenii profesionale; facilitarea colaborării între diversele organizații implicate în sprijinirea orientării, formării, integrării și dezvoltării profesionale a tinerilor, pentru o mai bună corelare între sistemul de educație și piața muncii. Viziunea WorldSkills Romania – fiecare tânăr își descoperă și dezvoltă potențialul profesional, contribuind astfel la o lume mai bună. 

Programele și proiectele WorldSkills sunt implementate în România în baza protocolului nr. 15310 din 25.10.2021, încheiat între Ministerul Educației și Fundația WorldSkills România”.   

Asociația de Fibră Optică din România (AFOR) este definită ca „o asociație profesională care are ca membri companii ce desfășoară activități legate de fibră optică, operatori, producători de cabluri, accesorii și echipamente pentru transmisiunile prin fibră optică, proiectanți, consultanți, furnizori de servicii, dezvoltatori/operatori de infrastructură de fibră optică, profesori, asistenți universitari și alți specialiști care activează în acest domeniu.

Organizează cursuri pentru industria de fibră optică

Coordonează workshop-ul Fiber Optic Training in Europe din cadrul FTTH Council Europe și participă la conferințele organizate de parteneri: Ziua Comunicațiilor, ECAI, Interlan, ARSCM, AREL.

Este membru în comisia tehnică CT 138 Fibre optice din cadrul ASRO și comunică permanent cu ANCOM, MDRAP, MCSI”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

ENGIE a finalizat procesul de achiziție a unui parc eolian cu o capacitate de 80 MW în județul Constanța

ENGIE Romania a finalizat procesul de achiziție a unui...

Un nou capitol al cooperării România-Kazahstan

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București...