Concursul Internaţional George Enescu, eveniment strategic de cel mai înalt nivel

Date:

Cu mesajul „Muzica speranței – Music of Hope”, se deschide ediția a XVIII-a a Concursului Internațional George Enescu, București, 4-18 septembrie 2022. De fapt, concursul a început în mai, cu o etapă preliminară, de prezentare video. Acum, urmează semifinalele și finalele, din nou cu public, după afectarea impusă de pandemie.

Concursul Internațional George Enescu este membru al World Federation of International Music Competition și al Alink – Argerich Foundation – Piano Competition Worldwide.

În avanpremiera evenimentului, ministrul culturii, Lucian Romașcanu, a subliniat susținerea acordată evenimentului, întărită sub aspect legislativ și financiar de Ordonanţa de urgență a guvernului nr. 83/2022, având ca obiectiv de bază îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale. Festivalul și concursul Enescu devin astfel evenimente strategice de cel mai înalt nivel, pentru care se asigură finanțare multianuală, indiferent de situaţia bugetului Ministerului Culturii.

Adresându-se participanților și tuturor oaspeților, directorul artistic al Concursului Internațional George Enescu, dirijorul Cristian Măcelaru, a spus: „Sunt extrem de bucuros să vă urez bun venit la București, să vă transmit un mesaj de speranță, să vă invit să vă bucurați de următoarele zile în același fel în care și maestrul George Enescu se bucura să creeze muzică și se bucura să sprijine tinerii muzicieni în a deveni mari talente. Sper ca toate aceste lucruri să vă aducă fericire și bucurie și le urez tuturor concurenților mult succes. Nu uitați că deja ați realizat cel mai important lucru: ați ajuns aici. Sunteți deja parte dintr-un proces care vă va schimba viața. Succes tuturor!”

Concertul de deschidere va cuprinde, pe 4 septembrie, la Ateneul Român, o premieră mondială: creația „An Axe For The Frozen Sea de Karlo Margetic”, lucrare premiată la secțiunea compoziție a ediției precedente a concursului, prezentată acum în interpretarea Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Ainars Rubikis. De asemenea, va fi prezentat Triplul concert pentru vioară, violoncel și pian de Ludwig van Beethoven, în interpretarea câștigătorilor edițiilor anterioare, Valentin Șerban (vioară), Jaemin Han (violoncel) și Yeon-Min Park (pian).

În competiție, se află 34 de tineri muzicieni din întreaga lume, calificați în semifinalele competiţiei, la secţiunile Violoncel, Vioară şi Pian, precum și 22 de lucrări orchestrale şi camerale, la secţiunea Compoziţie.

Foto: Alex Damian

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...