La Sarajevo, s-a desfăşurat Summitul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), eveniment care a marcat finalul mandatului de președinție în exercițiu (PiE) exercitată de Bosnia și Herțegovina. Reuniunea a abordat evoluțiile din regiune, a evaluat stadiul proceselor de integrare europeană și euro-atlantică ale statelor candidate și aspirante din regiune şi formele de cooperare în acest sens. Proiectele și inițiativele de conectivitate dezvoltate în regiune și între regiune și UE s-au regăsit pe agenda dezbaterilor.

Din perspectivă românească, ministrul cercetării și inovării, Nicolae Hurduc (foto), a subliniat că în contextul deţinerii de către România a președinției Consiliului de Miniștri al UE, conectivitatea, a fost susţinută ca punct central în schimburile economice și comerciale în regiune, inclusiv între regiune și UE, subliniind că, „prin promovarea digitizării și a conectivității împreună cu dezvoltarea cercetării și inovării, UE și regiunea Europei de Sud-Est pot îmbunătăți competitivitatea economiei și a industriei”. În acest sens, ministrul cercetării și inovării a subliniat: „În mandatul la președinția Consiliului UE, România a acordat o importanță deosebită avansării procesului de extindere, ca o condiție prealabilă pentru stabilitatea, securitatea și prosperitatea regiunii și a întregului continent european. În toate demersurile întreprinse în sprijinul extinderii în timpul mandatului României, am fost ghidați de convingerea că aceasta este una dintre cele mai de succes politici ale UE, cu o puternică putere de transformare pentru societăți și economii”.

Participanţii la reuniune au adoptat „Declarația Summit-ului SEECP de la Sarajevo care reiterează determinarea participanților pentru dezvoltarea cooperării regionale și înregistrează un acord privind exercitarea viitoarelor PIE SEECP pentru perioada 2019-2022”.

DISTRIBUIȚI