Conferință europeană pentru guvernanță corporativă

Date:

Asociația Administratorilor Independenți (AAI) și EY România au organizat la București ediția 23 a Conferinței Europene pentru Guvernanță Corporativă. Evenimentul s-a desfăsurat în contextul președinției prin rotaţie a României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat 30 de reprezentanți la nivel înalt ai Guvernului României și ai Comisiei Europene, lideri de instituții și organizații europene din zona guvernanței corporative, din mediul privat şi din cel public, precum și din mediul academic. Tema reuniunii a fost „Guvernanța corporativă – element cheie pentru o creștere sustenabilă”.

Sorana Baciu

Adresându-se participanţilor, Sorana Baciu (foto EY), președinte al Asociației Administratorilor Independenți (AAI), a subliniat: „Comportamentul etic și o cultură organizațională bine adaptată prezentului nu pot fi obținute doar prin legislație sau reglementări. Însă pot fi încurajate prin împărtășirea de bune practici, prin diseminarea informațiilor și prin evidențierea beneficiilor ce decurg din abordarea sustenabilă a activității și raportarea informațiilor non-financiare. Pentru a fi eficientă, guvernanța corporativă are nevoie de mai mult decât un model bun de raportare, are nevoie de oamenii potriviți în pozițiile de conducere hotărâți să o aplice”.

Mervyn King

Profesorul Mervyn E. King (foto EY), chairman emeritus IIRC, a susţinut o prelegere referitoare la accepţia şi caracteristicile termenului de „companie sănătoasă”, pe care a definit-o prin faptul că „mentalul colectiv al unei asemenea companii se asigură de sănătatea acesteia pe termen lung”. Activitatea unei companii sănătoase, a arătat reputatul profesor, se regăseşte la confluenţa unor abordări care ţin seama în egală măsură de factori economici, sociali şi de mediu, luând în seamă parametri nefinanciari, exemplele aduse în discuţie dintre aceştia fiind exploatarea muncii copiilor, despăduririle etc.

George Ciamba

În aceeaşi ordine de idei, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba (foto romania2019.eu), a accentuat că „una din provocările principale cu care ne confruntăm astăzi este să obţinem dezvoltare durabilă, inteligentă în UE. Dezvoltarea durabilă e de mare importanţă pentru UE, iar guvernanţa corporativă şi publică sunt factori foarte importanţi pentru performanţa economică şi stabilitatea financiară internaţională. Să nu uităm că vorbim de reglementare, totodată, calitatea reglementării, iar ceea ce numim în Europa o mai bună reglementare este modul în care reacţionăm la acuzaţiile de suprareglementare. Este unul din elementele pivotale pentru dezvoltarea companiilor, care le permite să creeze o fundaţie de încredere prin organismele de supraveghere şi reglementare”. În ziua de astăzi, a semnalat ministrul delegat, „avem provocări serioase la care trebuie să facă faţă nu numai din companiile, ci şi guvernele”.

Bogdan Ion

La rândul său, Bogdan Ion (foto EY), Country Managing Partner EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale a subliniat: „Știm că printre obiectivele României se numără includerea pieței de capital din România pe lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă (conform deciziei FTSE Russell din septembrie 2018). Pentru a face pași concreți în această direcție, principiile de guvernanță corporativă de la nivelul UE trebuie adoptate și aplicate fără excepții în întreaga sferă economică locală. De asemenea, cadrul de reglementare și legislativ – fie că vorbim de piețele de capital, fiscalitate sau de legislația societăților comerciale – trebuie să fie stabil, iar investitorii instituționali încurajați, astfel încât investițiile lor să aducă lichiditatea necesară pieței de capital. Toate acestea vor cataliza creșterea economică sustenabilă pe termen lung”.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...