Conferința profesională internațională a silvicultorilor  

Date:

„Rolul și importanța pădurilor în actualul context social și economic. Pădurile și provocările schimbărilor climatice” a reprezentat tema conferinței profesionale organizate de Federația Sindicatelor Silva în cadrul Manifestărilor Internaționale ale Silvicultorilor, care au avut loc la Jupiter, în județul Constanța.

Într-o sinteză asupra evenimentului, organizatorii subliniază că „Manifestările Internaționale ale Silvicultorilor, reper notabil pe agenda evenimentelor anuale în sectorul silvic din România, s-a bucurat și anul acesta de o prezență remarcabilă de peste 500 de silvicultori din România, Republica Moldova, Spania, Turcia, Ucraina și Ungaria, reprezentanți ai Comisiei pentru agricultură și silvicultură din Parlamentul României – Camera Deputaților, conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, conducerea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, reprezentanți ai EESC – European Economic and Social Committee, parteneri din cadrul unor organizații sindicale, profesionale și patronale reprezentative la nivel național: Confederația Sindicala Națională Meridian, Societatea Inginerilor Silvici din România Progresul Silvic, Federația pentru Apărarea Pădurilor, Confederația Consilva, Federația Sindicatelor din Ocoalele Silvice Private Carpatisa, Asociația Forestierilor din România – ASFOR, Facultatea de Silvicultură Suceava, PEFC România.

Totodată, la eveniment au participat reprezentanți ai unor importante organizații care activează în domeniul pădurilor la nivel european și internațional: Forumul Națiunilor Unite Pentru Păduri (United Nations Forum of Forests – UNFF), Camera Inginerilor Silvici din Turcia – TMMOB Orman Mühendisleri Odasi, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Sindsilva și Agenția Moldsilva din Republica Moldova, Federația Sindicatelor Lucrătorilor STICS Intersindical Valenciana din Spania, Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Silvicultură și Agricultură din Turcia – Öz Orman-İş, Facultatea de Silvicultură din Lviv – Ucraina și Federația Lucrătorilor din Silvicultură și Industria Lemnului EFDSZ din Ungaria.

Conferința a debutat cu mesajul transmis de domnul Ionuț – Sorin Banciu, secretar de stat pentru păduri în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Președintele Camerei Inginerilor Silvici din Turcia, Hassan Turkilmaz, a prezentat Importanța pădurilor în contextul situației sociale și economice actuale. Pădurile și schimbările climatice. Exemple de studii, măsuri și bune practici din Turcia.

Directorul general adjunct, Olavi Nițescu și Bogdan Boghian, din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor au făcut o prezentare amplă a activităților specifice desfășurate în cadrul Romsilva, pornind de la cea mai importantă, administrarea pădurilor proprietate publică a statului, continuând cu gestionarea fondurilor de vânătoare, silvoturism, păstrăvării, administrarea celor 22 de parcuri naționale și naturale, precum și creșterea cailor de rasă.

Prof. univ. dr. Volodymyr Zahorskyi, rectorul Universității Forestiere Naționale din Ucraina, prof. univ. Ion Dubovici și prof. Oleg Danchuk, au prezentat lucrarea Probleme teoretico-metodice și practice moderne de implementare a conceptului de utilizare durabilă a pădurilor în Ucraina. 

Prof. univ. dr. Cătălin Roibu de la Facultatea de Silvicultură Suceava a prezentat, de asemenea, o lucrare interesantă referitoare la Păduri și schimbări climatice – Provocări și soluții. 

Președintele Consiliului Forestierilor Europeni, Marian Stoicescu a susținut o prezentare privind Provocările Pactului Verde European (The European Green Deal). 

Președintele Uniunii Sindicatelor Lucrătorilor din Silvicultură și Industria Lemnului din Ungaria, Gredics Szilard a avut, de asemenea, o prezentare despre Pădurile  și provocările schimbărilor climatice din Ungaria.

Aspecte privind Programul National de Extindere si Reabilitare a Pădurilor în actualul context social și economic din Republica Moldova a fost prezentarea susținută de Ghenadie Grubâi – Președintele Federației Sindicatelor Sindsilva și Radu Grosu, director în cadrul Întreprinderii Silvice Hîncești din cadrul Agenției Moldsilva.

Studiul de caz privind incendiile în pădurile din zona Mării Mediterane, măsuri specifice de prevenire și intervenție pentru stingerea incendiilor în aceste zone – a fost prezentat de  Arturo Garcia Bernat – de la Sindicatul STICS Valenciana din Spania.

Parcurile Naturale din zona Valencia au fost prezentate de Fernando Cortes Meseguer – STICS Intersindical Valenciana. 

Președintele executiv al PEFC România, Lucian Filigean a avut o prezentare despre Păduri și schimbări climatice, rolul și importanța pădurilor în contextul social și economic actual, dar și despre avantajele certificării pădurilor. 

Prevenirea incendiilor de păduri în Turcia. Prezentarea bazei materiale, a planului de formare și de intervenție, precum și a capacităților de acțiune și a dotărilor de care dispune Turcia pentru stingerea incendiilor forestiere, a fost prezentarea susținută de Ahmet Kara  – vicepreședintele Camerei Inginerilor Silvici din Turcia.

La finalul prezentărilor și dezbaterilor din cadrul Conferinței profesionale, specialiștii prezenți la lucrări au tras unanim concluzia că adoptarea unor măsuri silviculturale proactive, elaborarea legislației și a politicilor publice adecvate, sunt determinante pentru asigurarea unei gestionări durabile a pădurilor și pentru asigurarea echilibrului între cele trei principale funcții ale pădurilor: socială, economică și ecologică.  

De asemenea, s-a concluzionat că provocarea principală este adaptarea la condițiile de mediu și cele climatice, la condițiile economice și cele sociale, aflate într-o permanentă schimbare, pentru că este știut faptul că cine nu se adaptează, nu supraviețuiește.

Reprezentanții organizațiilor participante au stabilit cu ocazia acestor întâlniri profesionale un calendar de acțiuni și proiecte comune și au decis încheierea sau, după caz, reînnoirea unor acorduri bilaterale de cooperare.

Ediția de anul acesta a Manifestărilor Internaționale ale Silvicultorilor s-a bucurat de un real succes, fiind un eveniment important care a facilitat, atât schimbul de experiență profesională între participanți, cât și îmbunătățirea cooperării între silvicultorii din România și cei din țările prezente la eveniment”. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Colliers: Prețul locuințelor ar putea crește mai rapid decât salariile  

Scăderea autorizațiilor pentru proiecte rezidențiale și, implicit, a ofertei,...

Top acțiuni deținute de utilizatorii eToro în T3: investitorii individuali susțin acțiunile europene și cumpără acțiunile CrowdStrike și Intel 

Investitorii individuali au achiziționat acțiuni europene în acest trimestru,...