Consorţiul Universitaria susține clasificarea universităților pe criterii de excelență academică

Date:

Consorțiului Universitaria – format din cele mai mari universităţi româneşti: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice din București – s-a reunit la Cluj-Napoca într-o nouă sesiune de analiză asupra unor probleme de actualitate ale învăţământului superior (foto UBB). “Reuniunea Consorţiului Universitaria a readus în prim plan problemele legate de finanţarea universităţilor, constatând din nou că realitatea şi ultimele decizii guvernamentale nu coincid cu aşteptările şi nevoile noastre de dezvoltare şi sunt de natură să afecteze în mod nedorit performanţele şi calitatea educaţiei şi a activităţii de cercetare”, se afirmă în rezoluţia adoptată de Consorţiul Universitaria.

Consorţiul Universitaria susţine să se implice activ în elaborarea modificărilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/ 2011, demers în care a decis să fie reprezentat de prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. “Orice discuţie referitoare la o nouă lege a educaţiei nu poate fi legitimă fără implicarea reprezentanţilor universităţilor membre ale Consorţiului – universităţile româneşti clasate pe primele poziţii la nivel naţional în ierarhizările internaţionale, în topul preferinţelor angajatorilor şi ale studenţilor”, se subliniază în rezoluţie.

Din acelaşi document al reuniunii Consorţiului Universitaria reţinem:

„Consorțiul Universitaria apreciază că datoria Consiliului Național al Rectorilor este și aceea de a reprezenta universitățile în relația cu factorul politic și, în anumite segmente de activitate, chiar cu societatea civilă. Pentru a-și îndeplini corect și eficient această funcție, conducerea Consiliului Național al Rectorilor trebuie să fie complet depolitizată, iar rolul şi impactul membrilor Consiliului Naţional al Rectorilor să fie proporţional cu importanţa instituţiei reprezentate. În acest sens apreciem că ponderea votului universităţilor în Consiliul Naţional al Rectorilor trebuie să fie stabilită în funcţie de locul universităţii respective în sistemul de învăţământ superior din România, confirmat de performanţa şi prestigiul instituţiei de învăţământ, precum şi de dimensiunea comunităţii academice. Întrucât valoarea egală a votului fiecărei universităţi nu reflectă realitatea reprezentativităţii în sistemul de învăţământ superior românesc, este imperios necesar să se identifice soluţii de echivalare a valorii votului fiecărei universităţi cu ponderea reală a universităţii respective în sistemul academic românesc, respectiv dimensiunea instituţiei, impactul internaţional şi activitatea de cercetare”.

“Consorţiul Universitaria cere depolitizarea conducerii Consiliului Naţional al Rectorilor, prin neimplicarea totală a membrilor acesteia în orice activitate de natură politică”.

“(…) se impune renunţarea de către Ministerul de Finanţe la obligarea universităţilor de a-şi reduce cheltuielile cu bunurile şi serviciile la nivelul a 90% faţă de anul 2017. În condiţiile în care costurile cu utilităţile şi rata inflaţiei au crescut semnificativ, această restricţie a generat presiuni financiare suplimentare. De asemenea, este necesară reducerea ponderii de 20% a burselor acordate din veniturile proprii din totalul fondului de burse”.

Rezoluţia conţine de asemenea observaţii, solicitări, propuneri referitoare la finanţarea educaţiei şi a cercetării, redistribuirea locurilor rămase neocupate după admitere către marile universităţi, plata unor drepturi băneşti, încadrarea cu personal nedidactic, licenţa şi masteratul, reprezentarea internaţională, promovarea consorţiului etc.

Rezoluţia Consorţiului Universitaria este semnată de rectorii acad. prof. Ioan Aurel Pop – Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. dr. Mircea Dumitru – Universitatea din București, prof. dr. Mihaela Onofrei –  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea – Universitatea de Vest din Timișoara, prof. dr. Nicolae Istudor – Academia de Studii Economice din București

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...