Consorțiului european Civica:Științele sociale în timp de criză

Date:

Consorțiul CIVICA − Universitatea Europeană de Științe Socialereuneșteimportante instituții de învățământ superiorale continentului nostru. România este reprezentată de Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA. Liderii instituțiilor care formează Consorțiul CIVICA prezintă o analiză asupra lumii contemporane într-o declarație comună privind rolul științelor sociale în înțelegerea provocărilor curente și viitoare și în furnizarea de idei și experiențe pentru depășirea lor.

Științele sociale în timp de criză. Declarație comună a rectorilor din cadrul universităților care formează consorțiului european CIVICA − Universitatea Europeană de Științe Sociale

A fi european: Leadershipul în învățământul superior, o necesitate

Criza generată de noul coronavirus ne-a schimbat modul de viață și a zguduit bazele sociale, politice și economice ale societăților noastre.

În calitate de lideri ai unor importante instituții europene de învățământ superior, reunite în consorțiul CIVICAUniversitatea Europeană de Științe Sociale, știm că științele sociale vor juca un rol vital în înțelegerea provocărilor curente și viitoare și, totodată, în furnizarea de idei și experiențe care să ajute lumea să le depășească cu succes. Prin această declarație, ne angajăm să acționăm clar, astfel încât să îndeplinim rolul pe care ni l-am asumat și să stabilim modul în care factorii de decizie din Europa ne pot ajuta, sprijinind acest efort crucial.

Dată fiind natura globală a crizei, cooperarea internațională în învățământul superior și în cercetare este mai importantă ca niciodată. Cu siguranță, așa stau lucrurile în Europa, care se confruntă cu provocări profunde în ceea ce privește sistemele noastre comune sociale, politice, economice, de sănătate și de mediu. Nevoia urgentă de a gestiona împreună aceste provocări presupune o cooperare organizată și eficientă și, în același timp, mobilizarea atât a resurselor, cât și a cunoștințelor de pe întregul continent. Aceasta trebuie să includă metode noi de colaborare, mai profunde, între științele medicale, naturale și sociale.

Lumea învățământului superior se schimbă și ea rapid, iar universitățile își modifică în mod dinamic misiunea și responsabilitățile în lumina acestei noi realități. Elementele de bază ale experienței universitare, cum ar fi primirea studenților internaționali în campusurile noastre, trimiterea studenților în programe de schimburi universitare, găzduirea cercetătorilor invitați și întâlnirea colegilor la conferințe, nu mai sunt posibile și vor rămâne dificile pe termen nelimitat. Trebuie să ne adaptăm modalitățile de lucru și să fim siguri că cel mai bun mediu pentru învățare și cercetare este acela în care ideile pot călători liber, iar studenții, profesorii și cercetătorii din întreaga lume pot interacționa în mod direct.

Ca Universitate Europeană, obiectivul nostru este să oferim și să promovăm răspunsuri clare la criză, bazate pe cercetările din științele sociale. Solicităm factorilor de decizie de pe întreg continentul să ne sprijine în acest demers și să colaboreze cu instituțiile de învățământ superior pentru a se asigura că educația și cercetarea vor continua să se desfășoare indiferent de granițele din interiorul Uniunii Europene și să rămână deschise pentru interacțiuni multilaterale cu restul lumii.

Partenerii CIVICA au fost de acord, ca rezultat al cooperării lor, asupra următoarelor acțiuni imediate:

  • Vom accelera dezvoltarea unei infrastructuri de învățare digitală. Acest fapt va conecta mai bine studenții, facultățile și cercetătorii, în primul rând din Europa, dar nu exclusiv, în toată perioada pandemiei și nu numai. Infrastructura de învățare digitală va contribui la un sistem de învățământ superior și de cercetare mai durabil și interactiv. Campusul transeuropean CIVICA este deja activ și va constitui principala bază de la care vom porni această dezvoltare.
  • Vom încuraja schimburile de studenți între instituțiile noastre, inclusiv schimburile virtuale, chiar dacă deplasarea fizică nu se poate relua, concentrându-ne pe experiențe de învățare hibridă și mixtă, ca parte a campusului nostru european comun. Vom promova oportunități similare cu alți parteneri europeni și internaționali din întreaga lume.
  • Vom fi conectați cu întreaga lume, recrutând studenți, profesori și cercetători internaționali talentați pentru a consolida poziția Europei drept centru global de cercetare inovatoare în științe sociale.
  • Vom comunica rezultatele activităților noastre de cercetare în științele sociale atât factorilor de decizie, cât și publicului larg pentru a contribui cu răspunsuri eficiente la criză și pentru a oferi beneficii semnificative la nivelul societății.

Pentru a avea succes în aceste eforturi, avem nevoie de sprijin din partea factorilor noștri politici. Solicităm tuturor liderilor politici europeni și naționali:

  • Să recunoască și să susțină programele europene de studiu și de schimb care ar trebui deocamdată să aibă loc în întregime sau parțial în mediul online. Blocarea mobilității studenților − o caracteristică care a contribuit la crearea sentimentului de apartenență europeană − ar fi devastatoare. Schimbul fizic și mobilitatea europeană trebuie păstrate în viitor.
  • Să considere redeschiderea granițelor drept una dintre cele mai acute priorități, imediat ce condițiile de sănătate și de siguranță vor putea fi asigurate. Baza noastră comună europeană de cercetare trebuie păstrată, în special pentru că a face față unei crize transnaționale este necesar un răspuns transnațional.
  • Să ne sprijine în a rămâne deschiși și accesibili pentru restul lumii, oferind studenților și cercetătorilor internaționali regimuri flexibile de viză și de imigrare adaptate la situația actuală și asigurând că Europa rămâne una dintre cele mai atractive destinații pentru învățământul superior și de cercetare din lume.

Deși nimeni nu știe când se va încheia pandemia, suntem hotărâți să înfruntăm împreună criza și urmările ei, ca parteneri în rețeaua CIVICA. În aceste timpuri provocatoare, vom face ceea ce este necesar pentru a menține strâns conectate comunitățile noastre de studenți și de cercetători. Ca o alianță universitară specializată în științele sociale, credem în responsabilitatea și capacitatea noastră de a oferi răspunsuri la criză. Ca Universitate Europeană credem în viziunea noastră comună și în consolidarea unui spațiu european de învățământ superior și de cercetare.

Președinții instituțiilor partenere din consorțiul CIVICA − Universitatea Europeană de Științe Sociale:

Președinte Mario Monti, Università Bocconi (Italia)

Președinte și Rector Michael Ignatieff, Central European University (Ungaria și Austria)         

Președinte Renaud Dehousse, European University Institute

Președinte Henrik Enderlein, Hertie School (Germania)     

Rector Remus Pricopie, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (România)

Președinte Frédéric Mion, Sciences Po (Franța)

Președinte Lars Strannegård, Stockholm School of Economics (Suedia)

Director Minouche Shafik, The London School of Economics and Political Science (Marea Britanie)

Foto: Reuniune a Consorțiului CIVICA la SNSPA București, februarie 2020 (foto SNSPA)

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...