Consorțiului Universitaria cere transparență în finanțarea suplimentară de către CNFIS

Date:

Consorțiul Universitaria – din care fac parte Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – s-a reunit la Iași (foto UAIC), în perioada 21-23 iunie 2019 şi a „dezbătut starea actuală a învățământului superior românesc, nevoile și problemele cu care se confruntă acesta, în vederea identificării unor posibile soluții comune”.

Din comunicatul emis în urma reuniunii de la Iaşi, se impune atenţiei reliefarea cerinţei de recunoaştere şi susţinere a valorii academice: „Cele cinci universități au consimțit nevoia unui parteneriat solid cu Ministerul Educației Naționale, prin care să fie mai ușor identificate soluțiile optime la problemele cu care acestea se confruntă. Consorțiul Universitaria consideră esențială și necesară transparența alocării finanțării suplimentare de către CNFIS și solicită publicarea datelor statistice pe baza cărora s-a efectuat această alocare, inclusiv a clasamentelor universităților pentru fiecare dintre indicatorii de calitate. Totodată, criteriile și modalitățile de calcul trebuie aduse în concordanță cu standardele din rankingurile internaționale și trebuie apoi să rămână stabile și predictibile. Reprezentanții Consorțiului solicită, totodată, demararea neîntârziată a evaluării școlilor doctorale. În același timp, Universitățile membre ale Consorțiului doresc ca, în cazul studiilor universitare de licență, acreditarea să se realizeze pe domenii, și nu pe specializări, astfel încât universitățile să aibă posibilitatea de a decide cu privire la organizarea unor duble specializări din două domenii deja acreditate. Consorțiul Universitaria solicită creșterea predictibilității finanțării activității de cercetare, prin lansarea regulată a unor competiții de proiecte și prin includerea în buget a unei file separate pentru activitatea de cercetare universitară. În contextul inițiativei legislative de modificare a Legii Educației ce se află în acest moment în dezbaterea Senatului României, studenții din Consorțiul Universitaria propun asigurarea ponderii de 25% a opțiunii studenților în alegerea rectorilor universităților din România”.

La împlinirea a „10 ani de la prima întâlnire a grupului format din cele mai importante universități românești”, a fost decisă înființarea Fundației „Consorțiul Universitaria”, cu scopul de „a dezvolta și de a susține proiecte comune vizând activitatea de cercetare, activitatea didactică și alte aspecte ale vieții academice”.

Universitatea de Stat din Moldova a primit statutul de membru asociat al Consorțiului Universitaria.

La reuniunea de la Iaşi a fost reprezentat şi Grupul Russell, „consorțiu format din cele mai importante universități britanice”. Sublinierea participanţilor britanici a fost că „indiferent de punerea sau nu în practică a Brexitului, colaborarea universităților din Marea Britanie cu universitățile de prestigiu din Uniunea Europeană trebuie să continue”. Prof. Michael Arthur, președinte al UniversityCollege London, Chair alGrupului Russell, a exprimat dorinţa de realizare a colaborării, „pe cât posibil, începând de la firul ierbii, cu cercetători și colective de cercetare”, sprijinul urmând să fie „sistemic, logistic și financiar”.

În acelaşi context, Banca Comercială Române (BCR), prin directorul executiv Ionuț Stanimir, Direcția de marketing și comunicare, a propus realizarea unui „contract social”, prin care „România să atingă prosperitatea prin educație”. BCR va oferi un grant pentru realizarea de către fiecare universitate din Consorțiu „a unei cercetări ale cărei rezultate vor fi prezentate public la următoarea reuniune a Consorțiului Universitaria”. Consorțiul Universitaria anunţă că „a început demersurile pentru includerea universităților din România în analizele și statisticile realizate de Asociația Universităților Europene (EUA). Directorul pentru guvernanță, politici publice și finanțare al EUA, Thomas Estermann, prezent la lucrările din plen ale Consorțiului, „și-a exprimat dorința în acest sens, vorbind despre provocările cu care se confruntă astăzi universitățile în contextul global imprevizibil și competitiv”.

De asemenea, „s-a propus înființarea unui consorțiu al muzeelor universitare, având în vedere necesitatea unui cadru legislativ adecvat pentru acestea și dorința introducerii unor linii de finanțare destinate acestor instituții”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Autolaborator pentru monitorizarea calității aerului, trimis de România în Moldova

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România a donat...

Program de dezvoltare profesională creat de Junior Achievement România și Nestlé România

Organizația Junior Achievement (JA) România și compania Nestlé România...