Construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă ne va scurtcircuita la buzunare

Date:

Proiectul privind construirea a încă două reactoare nucleare la CNE Cernavodă este contestat de către Fondul Proprietatea, care susține că prețul negociat cu partenerii chinezi, de 82,5 euro/MWh este exagerat de mare, comparativ cu prețul actual de piața OPCOM, respectiv 35 – 40 euro/MWh. În comunicatul remis presei de către Fondul Proprietatea, se consideră că această diferență uriașă de preț denotă clar că proiectul este nefezabil și nu în beneficiul acționarilor.

„Va fi stabilit un preț de referință pentru care investitorul chinez va primi o garanție sub forma unui contract pentru diferență”, a spus Radu Dudău, coordonatorul strategiei energetice, în cadrul unei conferințe organizate de news.ro. Și președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru continuarea proiectului și că dorește ca negocierile cu partea chineză să se finalizeze cât mai rapid, în ciuda prețului astronomic la care statul român se angajează să cumpere energia electrică.

Dacă ținem cont că cele două reactoare nucleare vor acoperi aproximativ 20% din consumul național de electricitate, creșterea la consumatorul final va fi substanțială. În plus, trebuie ținut cont de scăderea competitivității economiei naționale pe plan extern din cauza scumpirii peste media europeană a energiei electrice.

În schimb, Nuclearelectrica susține că prețul de 82 Euro/MWh reprezintă prețul de piață estimat de Comisia Europeană pentru perioada 2030-2050. „De asemenea, având în vedere datele estimate la nivel European și de Banca Mondială, se preconizează pe termen lung o creștere a prețului la energie. Coroborat, Proiectul Unităților 3 si 4 va fi pus în funcțiune în intervalul 2025-2030, așadar, deși realizarea proiectului implică în prezent utilizarea unui mecanism suport, evoluția ulterioară a prețurilor poate transforma acest mecanism dual în beneficiu pentru consumator”, mai arată Nuclearelectrica.

Dar pe prognozele de preț nu se poate pune mare bază, chiar dacă sunt efectuate de Uniunea Europeană. Sau mai ales de această instituție, care este supusă unor mari presiuni din partea grupurilor de lobby. Iar industria nucleară beneficiază de un puternic grup de presiune, mai ales din partea francezilor care au dezvoltat-o foarte mult.

Dacă ne uităm pe prognozele făcute cu doar doi ani în urmă pentru prețul petrolului ne umflă râsul de capacitatea de anticipare a birocraților de la Bruxelles. Așa că Nuclearelectrica, cât și Guvernul ar trebui să se mai gândească dacă merită sau nu, mai ales că nu facem decât să dăm de lucru muncitorilor chinezi, România nemai dispunând de o industrie nucleară de la producția de echipamente pentru reactoare și până la producerea combustibilului.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Financial Intelligence organizează cea de-a șasea ediție a evenimentului Forumul Energiei

Financial Intelligence organizează cea de-a șasea ediție a evenimentului...

Profitul net ajustat al Xiaomi se dublează în primul trimestru și ajunge la 6,5 miliarde RMB

Traiectorie robustă de creștere, catalizată de multipli factori  Corporația...

ASF aprobă începerea ofertei publice inițiale pentru listarea a 28,5% din capitalul JT Grup Oil la Bursa de Valori București

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat în ședința...