Consultarea copiilor privind viitorul Europei

Date:

La Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a avut loc prezentarea celor patru ambasadori juniori ai României la Uniunea Europeană, elevii Ariana Ardelean – Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare, Alexandra Maria Stoica – Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, Tudor-Alexandru Panait – Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti, Rareş Voicu – Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Brăila. Au participat Marius Budăi – ministrul muncii şi justiţiei sociale, Pieter Bult –reprezentantul UNICEF în România, Gabriela Coman – președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (Copyright: @UNICEF/ Radu Sandovici).

Evenimentul face parte din proiectul „Ambasador Junior la Uniunea Europeană”, demarat de UNICEF în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe in 2018, şi este definit prin aceea că „are în vedere implicarea tinerilor în dezbaterile care definesc viitorul Europei, având în vedere faptul că 1 din 5 cetăţeni europeni este copil sau tânăr”.

Consultatea copiilor, a tinerilor, asupra orizontului de dezvoltare socio-economică pentru următoarele decenii reprezintă o prioritate susţinută ca atare în contextul presedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Un moment de vârf în acest sens îl va constitui conferinţa internaţională care se va desfăşura la Bucucreşti în 6-7 mai, când va fi adoptată în premieră un document în acest sens, Declarația de la București, caracterizat de ministrul Marius Budăi ca „un document cadru realizat printr-un amplu proces de consultare a copiilor și tinerilor din toate statele membre. Acesta va pune bazele mecanismelor prin care opinia copiilor va deveni o componentă constantă a proceselor decizionale la nivel european în problemele care îi vizează. Declarația va reflecta opiniile și părerile copiilor din România și din Europa și va fi redactată cu sprijinul unei ample rețele de experți europeni în materie de drepturile copiilor”.

Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România, a apreciat că ideile copiilor „pot și trebuie să contribuie la crearea viitoarelor politici și programe europene care să le asigure accesul egal la educație, sănătate, integrarea pe piața forței de muncă și o implicare activă în deciziile care le influențează viața. Participarea copiilor este un drept definit în Conventia cu privire la drepturile copilului, care aniversează anul acesta 30 de ani de la adoptare”.

În intervenţiile lor, ambasadorii juniori au accentuat necesitatea ca vocea lor să fie auzită şi luată în seamă la nivelul deciziilor privind societatea viitorului.

Contextul a adus în prim-plan şi o problemă majoră care afectează numeroşi copii din România: plecarea părinţilor la muncă în alte ţări. Ministrul Marius Budăi a precizat că sunt înregistraţi 90.000 de copii cu ambii părinţi plecaţi din ţară. Ca formă de atragere înapoi, ministrul a descris oportunitatea deschisă de majorarea salariului minim în construcţii, semnalând că deja sunt peste 50 de persoane aflate acum în străinătate, care au încheiat contracte de reangajare acasă în construcţii. Alţi 100 de muncitori au anunţat că renunţă la plecarea pentru care începuseră formalităţile. Pe baza dialogului cu patronatele şi sindicatele din construcţii, ministrul a anunţat că se conturează o bursă a locurilor de muncă în construcţii în ţară pentru muncitorii români aflaţi în străinătate.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...