Corina Creţu, distinsă cu Meritul universitar cu medalie de aur Virgil Madgearu al ASE

Date:

Senatul Universitar al Academiei de Studii Economice din Bucureşti a conferit comisarului european pentru politică regională Corina Creţu, la propunerea Consiliului de Administraţie al ASE, diploma „Meritul universitar cu medalie de aur Virgil Madgearu”, pentru „contribuţia la promovarea învăţământului superior şi a cercetării economice”. Şedinţa festivă a Senatului Universitar pentru decernarea distincţiei a reunit în Aula Magna a ASE membri ai comunităţii academice, ai mediului economic şi de cercetare.

Preşedintele Senatului Universitar al ASE, prof. univ. dr. Pavel Năstase, a făcut o prezentare a valorii şi semnificaţiei diplomei „Meritul universitar cu medalie de aur Virgil Madgearu”, cea mai înaltă distincţie onorifică a ASE, echivalată cu titlul de doctor honoris causa şi acordată „unor personalităţi absolvente ale Academiei de Studii Economice care au adus contribuţii importante la dezvoltarea economiei şi cercetării economice româneşti, a învăţământului superior economic, precum şi la creşterea prestigiului ASE”. În acest cadru al consonanţei profesionale de înalt nivel, preşedintele Senatului Universitar al ASE a caracterizat personalitatea Corinei Creţu evidenţiind că „în calitatea actuală de comisar european, a contribuit şi contribuie din plin la tot ceea ce înseamnă politica regională la nivelul României, are o carieră demnă de invidiat, pentru că, de-a lungul timpului, a fost deputat, senator, iar actualmente se situează în această poziţie de vârf”.

Corina1În continuarea ceremoniei, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice, a prezentat Laudatio. Reperele biografice expuse în conţinutul prezentării reliefează o carieră construită pe studii  aprofundate şi pe expertiză valorificată creator, aplicat. Corina Creţu a absolvit în 1989 Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică (în prezent, Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică) a ASE. A lucrat ca economist stagiar, analist-programator, apoi s-a orientat către activitate în domeniul presei, al comunicării. Cariera politică şi-a început-o în 1997. În anul 2000 a fost aleasă deputat. Ulterior, a fost consilier prezidenţial, senator, observator la Parlamentul European. Din 2007 a întrunit sufragiile pentru alegere ca membru al Parlamentului European. În 2014 a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al PE. Din 2014 este comisar european pentru politică regională. „Ne face o onoare deosebită faptul că un absolvent al ASE deţine o funcţie atât de importantă”, a accentuat rectorul Nicolae Istudor, subliniind: „La rândul nostru, dorim să fim aproape de dânsa, să fundamentăm, să implementăm proiecte. De asemenea, dorim să sprijinim Reprezentanţa Comisiei Europene în România, dacă are nevoie de studii, de lucrări în domeniul economic, în care deţinem expertiza de specialitate, ca instituţie de cercetare avansată şi de educaţie”. În acelaşi timp, din perspectivă academică, rectorul ASE a apreciat contribuţia ştiinţifică adusă în domeniu de Corina Creţu prin lucrarea sa „România europeană”, Bucureşti, 2014.

CorinaÎn cuvântul de răspuns, Corina Creţu s-a declarat onorată să primească cea mai înaltă distincţie onorifică a ASE, aducând un elogiu profesorilor, mediului academic în care s-a format: „Au fost poate anii cei mai frumoşi din viaţa mea. Aici am înţeles ce însemnă munca, disciplina. Facultatea a fost cea care m-a format. Experienţa din facultate mi-a ghidat întotdeauna drumul profesional. Tot ceea ce am realizat în cariera mea îşi are originea aici, în cunoaşterea, în aptitudinile şi viziunea imprimate în educaţia universitară. Mai ales am realizat cât de mult mi-a folosit această facultate când am devenit comisar european”. Din această poziţie, Corina Creţu a remarcat capacitatea Academiei de Studii Economice în valorificarea fondurilor europene: „Fondurile structurale sunt una dintre principalele resurse pentru dezvoltarea României. Sunt impresionată de modul cum aţi reuşit să folosiţi aceste fonduri europene. Eu cred că investiţia în tineri, în cercetare, în inovare, în ceea ce priveşte politicile viitorului reprezintă o investiţie pentru viaţa noastră, ca oameni şi, în acelaşi timp, esenţială pentru o Românie modernă şi europeană. Mi-aş dori foarte mult ca şi alte instituţii să analizeze ceea ce aţi realizat în cadrul ASE din acest punct de vedere şi să se inspire din exemplul dumneavoastră”. Comisarul european Corina Creţu a conchis că „fără mediul academic, nu putem evolua ca societate, ca ţară”.

 

Fotografii de Cornel Constantin

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...