Creștere cu 120.000 a numărului de investitori în fonduri din România în 2023 față de 2022

Date:

Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF) remarcă trendul ascendent al industriei de asset management din România 2023. Președintele AAF, Horia Gustă, subliniază în acest sens: „Anul trecut, am asistat la o revenire spectaculoasă pe piața de capital, după un 2022 dificil pentru investitori. Faptul că am terminat anul cu active în administrare de aproape 38 mld. lei și o creștere a numărului de investitori cu aproximativ 10.000 în fiecare lună arată o recunoaștere a încrederii și seriozității pe care administratorii de fonduri din România au transmis-o investitorilor și potențialilor clienți. Și chiar dacă România are mult de recuperat la capitolul investiții în fonduri, comparativ cu celelalte țări europene, suntem încrezători că profesionalismul celor implicați în industrie, educația financiară continuă pe care o facem și noi prin proiectul Economisește inteligent, precum și simplificarea legislației privind impozitarea veniturilor din investiții sunt un mix important de factori care va duce, pe viitor, la creșterea ponderii investițiilor în averea financiară a românilor.”

În ultimii 10 ani, activele aflate în administrarea asset managerilor din România au crescut cu 39%, de la 27,257 mld. lei în 2014 la 37,893 mld. lei, la finele anului 2023, din care 20,387 mld. lei în fonduri deschise de investiții și 17,506 mld. lei în fonduri de investiții alternative.

Jan Pricop, director executiv al AAF: „În fondurile deschise de investiții, avem în 2023 o creștere anuală a activelor nete cu 17%, în principal pe obligațiuni (+1,165 mld. lei) și acțiuni (+1,010 mld. lei). Totodată, anul trecut, am ajuns foarte aproape de pragul de 600.000 de investitori în fonduri doar pe acest segment, numărul acestora fiind în creștere accelerată (+28%), atât la fondurile diversificate (+37.350), cât și la cele de obligațiuni (+27.351)  și de acțiuni (+19.860). Subscrierile nete au redevenit pozitive, începând cu trimestrul al doilea al anului trecut, acestea ajungând la 691 mil. lei în trimestrul patru. Privind aceste mișcări din industrie de anul trecut și din acest început de an, nu putem decât să fim optimiști și să anticipăm, în condiții normale și fără evenimente extraordinare, o evoluție foarte bună și în anul 2024, atât la nivel de active, cât și ca număr de participanți.” 

În același timp, averea financiară medie a populației României este de 5.823 euro, față de media europeană, de 65.209 euro. Averea financiară a populației este formată din depozitele bancare, fondurile de pensii, asigurările de viață cu capitalizare, fondurile de investiții și valorule mobiliare (titluri de stat și incestiții pe bursă), fără investițiile în real estate. Asociația Administratorilor de Fonduri din Europa (EFAMA) semnalează că doar 3,73% din averea financiară a populației din România este direcționată către fonduri de investiții, în timp ce media europeană este de 10%. Repartizarea averii financiare a populației din România este 68,5% în depozite bancare, 18,15% fonduri de pensii, 7,61% valori mobiliare, 2,01% asigurări de viață.

AAF anticipează o evoluție pozitivă în 2024 și pe termen mediu a pieței fondurilor de investiții și consideră că este de datoria specialiștilor/profesioniștilor industriei să explice cât mai bine produsele și beneficiile acestui tip de economisire inteligentă. În opinia specialiștilor, românilor nu le lipsește în mod special educația financiară ci, mai mult, exeriența în domeniul investițiilor: „Experiența investițională se construiește treptat, pe măsură ce potențialii clienți înțeleg cum funcționează fondurile și produsele de investiții. De asemenea, o explicație pentru sumele mici pe care românii le direcționează spre fondurile de investiții și piața de capital este și faptul că românii au o avere individuală sub media europeană, dar și înclinația tradițională pentru imobiliare.” Schimbarea acestui comportament se face în timp, cu un efort educațional susținut din partea industriei de asset management. 

Horia Braun Erdei, CEO Erste Asset Management: „Pentru 2024, sperăm ca evoluția pozitivă să continue, investițiile regulate sunt pe o tendință pozitivă și avem încrederea că românii au prins gustul economisirii recurente.”

Florin Dolea, CEO Amundi Asset Management: „Intrăm într-o perioadă de încetinire a creșterii și este important să vedem ce se întâmplă cu politica monetară, care are influență semnificativă asupra investițiilor. Vedem deja semne că inflația se temperează și sunt semne că băncile centrale se pregătesc pentru o scădere a dobânzilor, undeva spre mijlocul acestui an. Pe fondul scăderii dobânzilor, în partea a doua anului, credem că performanța companiilor se va îmbunătăți și acțiunile se vor ridica și vor oferi oportunități de investiții interesante.” 

Adrian Dudu, CFA-Chief Investment Officer, Certinvest: „A fost un an bun din punctul de vedere al performanței investiționale, am avut o perfomanță foarte bună pentru portofoliul de acțiuni, piața a fost pe trend și am profitat de el, dar acest lucrur reprezintă și o provocare pentru 2024, pentru că probabil se vor schimba lucrurile și fondurile nostre vor trebui cumva rebalansate.”

Foto: AAF 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate