Creşterea în industrie s-a apropiat de zero în august, semnalează Barometrul industrial realizat de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – Facultatea de Management şi de IRSOP (coordonatori, dr. Petre Datculescu, conf. univ. dr. Florina Pînzaru, conf. univ. dr. Lucian Anghel), prin chestionarea unui eşantion reprezentativ de manageri de companii.
Aprecierea de ansamblul este că, potrivit declaraţiilor managerilor, „activitatea a atins în august nivelul cel mai slab din ultimele 7 luni, mai precis din februarie până astăzi. Creşterea a dispărut aproape în întregime. Nouă din unsprezece indicatori măsuraţi de Barometru au înregistrat scăderi sau se află în contracţie”.
Dintre aceşti indicatori, este de subliniat că „volumul producţiei rămâne pozitiv, dar a coborât la 51 de puncte faţă de 56 în iulie şi se află acum lipit de pragul dintre creştere şi contracţie. Stocurile s-au menţinut în luna august la 47 de puncte ca în iulie. Nivelul stocurilor se află în contracţie cvasi permanentă pentru că producţia e redusă, cererea fluctuează, iar firmele evită cât mai mult costurile cu stocarea de mărfuri şi materii prime.
Din punctul de vedere al cererii, „comenzile noi au căzut în teritoriu negativ, la 49 faţă de 52 în iulie”, iar „comenzile pentru export s-au contractat de la 54 la 47 de puncte, mai mult decât comenzile interne. În ultimele 12 luni este prima dată când cererea pentru export cade în zona negativă”.
Numărul de angajaţi a atins „nivelul cel mai redus din ianuarie 2017 până în prezent”.
Costurile de producţie „se menţin la un nivel ridicat, cu mici urcări şi coborâri în funcţie de nivelul activităţii şi de preţurile la energie şi materii prime. În august, costurile se aflau la 67 de puncte faţă de 66 în iulie”.
Sub aspectul aşteptărilor, „indexul de optimism al managerilor a scăzut de la 59 la 56 de puncte şi se află acum cu 5 puncte sub media istorică”.