Cripto: Prețul bitcoin crește. Banca Spaniei aprobă lansarea unui proiect stablecoin

Date:

Bitcoin atinge maximul ultimelor patru luni

Bitcoin și-a continuat evoluția pozitivă în 2023, atingând în weekend un maxim al ultimelor patru luni, valoarea sa urcând puțin peste 23.000 de dolari.

Cel mai mare criptoactiv din lume a început săptămâna trecută tranzacționându-se în jurul valorii de 21.000 de dolari și a înregistrat mici fluctuații până vineri, când un nou impuls a făcut ca prețul să urce. De atunci, Bitcoin s-a menținut în jurul valorii de 22.500 de dolari, unde se tranzacționează și în această dimineață pe platforma eToro.

Între timp, Ether a suferit o mai mare volatilitate a prețului pe parcursul săptămânii trecute, începând în jurul valorii de 1.550 de dolari, înainte de a scădea la 1.500 de dolari la mijlocul săptămânii. La fel ca BTC, însă, prețul ETH a crescut la sfârșitul săptămânii trecute, atingând sâmbătă un maxim de peste 1.650 de dolari. În această dimineață, ETH se tranzacționează puțin sub 1.625 de dolari.

Deși niciun bull run nu reprezintă o confirmare a unor evoluții mai ample, mișcarea pozitivă a criptoactivelor a coincis cu diminuarea temerilor legate de tendințele macroeconomice privind inflația și performanțele economice din marile economii. Investitorii vor urmări cu interes activitatea băncilor centrale care va avea loc în luna februarie, dar punctul de cotitură pe care mulți îl așteptau ar putea fi în momentul în care așteptările privind inflația se vor tempera pentru anul viitor.

Banca Spaniei aprobă lansarea unui proiect stablecoin

Banca Spaniei a aprobat lansarea unui proiect pilot al unui stablecoin garantat în euro, proiect derulat de compania fintech MONEI. Proiectul va permite utilizatorilor să emită propriile lor stablecoins, fiecare Token fiind susținut de depozite în euro deținute la principalele instituții financiare BBVA și Caixabank.

Proiectul este următorul din ceea ce devine un șir din ce în ce mai lung de programe de testare a stablecoin-urilor și este o dovadă în plus că instituțiile financiare văd relevanța tehnologiei în cadrul mai larg al ecosistemului cripto și chiar al sectorului financiar.

Stablecoins se dovedesc a fi o punte cheie între infrastructura financiară fiat și cea cripto și permit utilizatorilor să își dețină activele în format digital, păstrând în același timp un profil stabil susținut de monedele tradiționale. Stablecoins au potențialul de a face ca plățile digitale să fie mai ieftine, mai rapide și să asigure tranzacții mai sigure, dar o mare parte din tehnologie se află încă în faze de dezvoltare experimentală.

Ar putea „adresele de tip stealth” să ajungă pe Ethereum?

Fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a publicat un blog care aprofundează subiectul „adreselor invizibile”. Buterin ia în considerare dificultatea implementării lor și, de asemenea, se întreabă de ce ar putea fi utile.

Una dintre caracteristicile majore ale criptoactivelor este transparența relativă prin care se realizează tranzacțiile. Chiar dacă nu știi cine deține un anumit portofel, poți vedea tranzacțiile din și în acel portofel pe orice blockchain dat, dacă știi unde să te uiți.

Propunerea lui Buterin cu privire la „adresele invizibile” ar putea modifica fundamental acest lucru și ar putea secretiza o platformă majoră de mainstream în Ethereum. Dacă acest lucru este de dorit sau nu depinde de perspectiva utilizatorilor. În ultimii ani, autoritățile de reglementare și de aplicare a legii au devenit mult mai bune în ceea ce privește combaterea criminalității pe blockchain. Dar pentru cei care nu doresc ca activitățile lor să fie urmărite, invizibilitatea ar putea fi un avantaj.

Atacurile ransomware cripto în scădere

Valoarea pagubelor atacurilor de cripto de tip ransomware a intrat în declin pentru prima dată din 2018, potrivit datelor de la Chainalysis. Aproximativ 457 de milioane de dolari au fost luați de atacatorii de ransomware în 2022, în scădere de la 766 de milioane de dolari în 2021.

Deși nu reflectă un declin al atacurilor, Chainalysis consideră că acest lucru se datorează în principal faptului că victimele refuză din ce în ce mai mult să plătească atacatorii de ransomware. Modificările în modul în care sunt reglementate plățile ransomware au un rol important în acest sens, cei care plătesc fiind potențial pasibili de încălcarea normelor privind sancțiunile.

Deși cripto continuă să sufere de pe urma unor astfel de atacuri și a altor tipuri de fraude, acest lucru este inerent oricărui ecosistem financiar și, din păcate, poate fi evitat doar printr-o securitate solidă în rândul instituțiilor, prin conștientizarea utilizatorilor și printr-o reglementare proactivă care să protejeze participanții de pe piață de prejudicii. Modificarea reglementărilor în materie de monitorizare este în curs de desfășurare în acest an și, odată cu ea, speranța unor niveluri mai ridicate de protecție împotriva pierderilor datorate activităților infracționale în comunitatea cripto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Simon Peters
Simon Peters
Simon Peters este analist în domeniul pieței criptoactivelor al platformei de investiții eToro.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

7 avantaje ale job-urilor sezoniere

de IOANA PETREA, Managing Partner al agenției Rightfit Job-urile sezoniere...

Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă

În contextul unui interes global crescut pentru soluții de...

Alfa Software: venituri cu 30,7% mai mari în 2023, profitul net crește cu 43,3% 

Alfa Software, unul dintre furnizorii de sisteme informatice de...

Studiu BCG: Procentul românilor care caută activ de lucru în străinătate scade semnificativ

Doar 8% dintre români căuta activ un loc de...