„Dosarul Roșia Montană, rampă de relansare a arbitrajului românesc”

Date:

Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) anunță că „a luat act, cu satisfacție, de recenta decizie a Curții de Arbitraj a Centrului Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile (ICSID) în litigiul Roșia Montană, favorabilă statului român” și subliniază:

„Salutăm pe această cale profesioniștii implicați în această reușită, avocați, dar mai ales corpul arbitral, care a dat dovadă de profesionalism și imparțialitate.

Apreciem că această reușită de excepție constituie un pas semnificativ pentru consolidarea arbitrajului, în general, și în special în România. Se confirmă, astfel, o dată în plus, importanța arbitrajului instituționalizat. 

Camera București consideră că, datorită avantajelor sale certe, arbitrajul ar trebui să fie în permanență pe agenda publică a decidenților, drept o alternativă viabilă la soluționarea litigiilor, inclusiv în contractele de achiziție publică. 

Prioritizarea arbitrajului instituționalizat aduce un aport semnificativ la degrevarea instanțelor de judecată, dar și la soluționarea într-un termen rezonabil a diferendelor în care sunt implicate deopotrivă instituții publice, companii de stat, dar și private. Se asigură, astfel, derularea fără impedimente majore a contractelor, inclusiv a celor de achiziție publică.

În opinia noastră, pentru ca arbitrajul instituționalizat să fie operațional, eficient și să reprezinte un sprijin real pentru sistemul judiciar românesc, este necesară parcurgerea unor etape, în primul rând de conștientizare, iar în al doilea rând, pe plan instituțional și legislativ. De exemplu, cu privire la acest ultim aspect, echipa noastră de specialiști a identificat lipsa de corelare între legislația privind achizițiile publice și Codul Administrativ, necorelare care aduce un impediment financiar în inserarea clauzelor compromisorii în contractele de achiziție publică. 

În ceea ce ne privește, în ultima perioadă, eforturile noastre s-au concentrat pe creșterea încrederii comunității de afaceri în instituția arbitrajului, prin cooptarea la nivelul Curții de Arbitraj București de pe lângă CCIB a unui corp de arbitri de elită. În plus, am avut în vedere instituirea unor reguli de procedură arbitrală și de etică ancorate în realitatea zilelor noastre și responsabilizarea corpului arbitral prin adoptarea unui statut al arbitrilor, ce prevede drepturi, dar mai ales obligații și responsabilități ale acestora. 

În acest context, ne exprimăm încă o dată, întreaga deschidere de a contribui la eliminarea barierelor instituționale și legislative ce stau în calea dezvoltării arbitrajului instituționalizat, în general.”

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Reglementarea activităților casnice: Avantaje și provocări practice

de Claudia Sofianu (foto), Partener, liderul departamentului Impozit pe...

BCR lansează o ofertă specială de credit ipotecar cu o dobândă fixă pe trei ani, de la 4,99%

Banca Comercială Română (BCR) lansează o ofertă specială de...

Cum ar putea specialiștii fiscali să utilizeze instrumentele AI: 10 moduri de acțiune

de Andra Cașu, Partener, liderul departamentului Taxe directe, EY...