Educație financiară cu Asociația Administratorilor de Fonduri din România

Date:

Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF) reia programul de educație financiară „Economisește inteligent!”, pentru „creșterea nivelului de informare și încredere a publicului în produsele industriei fondurilor de investiții”.

Organizatorii ne informează că „experți în industria de profil și persoane care au ales să-și crească gradul de bunăstare financiară devenind investitori, vor explica pe parcursul următoarelor săptămâni diferența dintre economisire și investiție, mecanismul de funcționare a industriei fondurilor de investiții, care sunt pașii de parcurs de către o persoană care dorește să economisească inteligent, care sunt riscurile inerente oricărui tip de investiție dar și ce pot face pentru a diminua aceste riscuri”.  

Horia Gustă, președintele AAF: „Există mai mulți factori care au dus la creșterea accelerată a numărului de investitori și credem că o contribuție importantă a adus-o și programul Economisește inteligent!, demarat anul trecut. După un an de zile de proiect, avem 100.000 de investitori în plus și, poate, și mai important este că avem aproape 2 miliarde de euro în administrare în plus față de anul trecut, apropiindu-ne de pragul de 50 de miliarde de lei. Prin modul în care am comunicat, am încercat să ne apropiem de oamenii care au cea mai mare nevoie de cunoștințe financiare”.

Jan Pricop, director executiv al AAF: „Prin intermediul proiectului Economisește inteligent!, ne propunem deopotrivă să informăm publicul, să explicăm noțiuni care par complicate dar se bazează pe principii din viața cotidiană dar și să demontăm mituri despre economisire, unul dintre acestea fiind legat de prejudecata că economisirea este doar pentru persoanele cu venituri mari. Prin acest proiect, explicăm cum se pot face economii pe termen lung cu sume reduse de bani și ne dorim ca, la finalul programului,  numărul celor care au încredere în fondurile de investiții și aleg această soluție de economisire inteligentă să continue să crească”. 

Dan Popovici, membru în boardul AAF, CEO OTP Asset Management: „Fiecare trebuie să aibă un plan personal de investiții și primul pas este să te uiți portofel la ce venituri ai, la cheltuieli și la care dintre ele poți renunța: cât câștig, cât cheltuiesc, cât pun deoparte și pentru ce pun deoparte. Pentru că este extrem de important ca fiecare să-și identifice nevoile. Sunt nevoi pe termen scurt, de exemplu pentru vacanță, și nevoi pe termen lung, școala copiilor sau bani pentru pensie. Apoi, stabilești ce sumă de bani economisești, dar fără să-ți modifice standardul de viață. Un procent rezonabil ar fi 15-20% din venitul lunar. Și cel mai important este să economisești lunar și pe termen lung”.

Mihai Purcărea, CFA, CEO BRD Asset Management: „S-a întâmplat frecvent în ultimii 10 ani ca inflația să fie mai mare decât dobânzile bancare, ceea ce înseamnă o scădere a puterii de cumpărare. De exemplu, în ultimii 4 ani, în România, un deponent bancar a pierdut în permanență putere de cumpărare din cauza inflației. Deși poate a plasat 100 de lei și are acum 103-104 lei, cu acești bani poate cumpăra mai puțin decât ar fi putut cu suma inițială”. 

Aurel Bernat, membru în boardul AAF, CEO al BT Asset Management: „În general, există două tipuri de investitori, cei care investesc sume mai mici în mod recurent şi cei care vin o dată cu o sumă mai semnificativă. Trebuie să avem în vedere perioadele în care se fac aceste investiţii, cu cât un client merge către o investiţie recurentă pe o perioadă mai lungă de timp, cu atât riscul pierderilor scade spre zero. În perioade de 15-20 de ani, randamentul dat de performanţa anuală este mai mare decât ceea ce reuşim să economisim, iar dobânda compusă ne ajută, chiar dacă nu o simţim. Cheia soluţiei înseamnă dobânda compusă, disciplina şi perseverenţa”.

AAF reamintește că statistica pe care a prezentat-o „în cadrul celei de-a treia ediții a Summitului AAF a arătat că ultimele 12 luni au adus în piața fondurilor de investiții aproape 100.000 de noi investitori, un avans extrem de important ținând cont de contextul economic dominat de pandemie, în 2020. În opinia reprezentanților Asociației, creșterea numărului persoanelor care înțeleg funcționarea industriei și a fondurilor de investiții poate fi o explicație a acestui avans fără precedent. Chiar dacă investițiile în fonduri au crescut în ultimii ani, România este încă departe de economiile dezvoltate din vestul Europei. De exemplu, dacă în România sumele investite reprezintă 5% din PIB-ul țării, în Franța acestea reprezintă 95% din PIB, în Germania, 81% din PIB, iar în Austria, 59% din PIB. Economisirea inteligentă a fost, de altfel, una dintre cele mai apreciate dezbateri și în cadrul Summitului AAF din acest an. Cine vrea să înceapă să economisească trebuie să-și facă mai întâi un plan personal de investiții și să determine propria toleranță la risc”. 

Articolul precedent
Articolul următor

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...