George Soros: Europa trebuie să ia atitudine împotriva Ungariei și Poloniei

Date:

NEW YORK – Ungaria și Polonia au dat un vot de veto propunerii de buget pe șapte ani a Uniunii Europene, în valoare de 1,15 trilioane de euro (1,4 trilioane de dolari), și fondului de redresare europeană de 750 de miliarde de euro. Deși aceste două țări sunt cei mai mari beneficiari ai bugetului, guvernele lor se opun cu înverșunare condiționalității statului de drept pe care UE a adoptat-o la cererea Parlamentului European. Ele știu că încalcă statul de drept în moduri flagrante și nu vor să suporte consecințele.

Nu este vorba de un concept abstract al statului de drept la care se opun prim-ministrul maghiar Viktor Orbán și, într-o măsură mai mică, adevăratul conducător al Poloniei, Jarosław Kaczyński. Pentru aceștia, statul de drept reprezintă o limită practică asupra corupției personale și politice. Votul de veto este o încercare disperată a doi contravenienți în serie.

A fost, de asemenea, un pas fără precedent care a venit la un moment în care Europa suferă de pe urma creșterii periculoase a cazurilor COVID-19 și care a creat confuzie în rândul reprezentanților celorlalte țări europene. Însă atunci când șocul a trecut, o analiză mai atentă a arătat că există un mod de a ocoli votul de veto.

Reglementările statului de drept au fost într-adevăr adoptate. În cazul în care nu se ajunge la o înțelegere asupra noului buget, bugetul vechi care expira la finalul anului 2020 va fi extins anual. Ungaria și Polonia nu vor primi niciun fel de plăți potrivit acestui buget deoarece guvernele lor încalcă statul de drept.

În mod similar, fondul de redresare, denumit Noua Generație UE, ar putea fi implementat prin utilizarea unei proceduri consolidate de cooperare, așa cum a propus Guy Verhofstadt. Dacă UE ar lua-o pe acest drum, votul de veto Orbán-Kaczyński ar putea fi eludat. Întrebarea este dacă UE, eventual cu cancelarul german Angela Merkel deschizând calea, poate să genereze voința politică necesară.

Eu sunt un susținător dedicat al Uniunii Europene ca model al unei societăți deschise, construite pe baza statului de drept. Fiind de origine maghiară și evreiască, sunt extrem de îngrijorat de situația din Ungaria, acolo unde am fost activ ca filantrop timp de peste 30 de ani.

Orbán a construit în Ungaria un sistem cleptocratic complex pentru a devaliza țara. Suma cu care și-a îmbogățit familia și prietenii este dificil de estimat, însă mulți dintre aceștia au devenit extrem de bogați. Orbán se folosește acum de noul val COVID-19 pentru a schimba Constituția Ungariei și legea electorală (din nou), dar și pentru a-și consolida poziția de prim-ministru pe viață prin mijloace constituționale. Aceasta este o tragedie pentru poporul maghiar.

Permiteți-mi să vă ofer câteva exemple despre cum Orbán a jefuit poporul maghiar. Acesta a transferat sume importante din banii publici către mai multe fundații private pe care le controlează în mod indirect. Printr-un tertip constituțional ingenios, Orbán scoate acum în mod permanent aceste active din domeniul public; ar fi nevoie de o majoritate parlamentară de două treimi pentru ca acestea să fie înapoiate poporului maghiar. Sumele în discuție ar totaliza aproximativ 2,8 miliarde de dolari.

Într-o serie de tranzacții fraudulente, companiile apropiate lui Orbán au achiziționat peste 16.000 de ventilatoare în numele Ungariei, în valoare de aproape 1 miliard de dolari, depășind cu mult numărul de paturi de terapie intensivă și personalul medical capabil să le utilizeze. O analiză a datelor referitoare la comerțul internațional arată că Ungaria a plătit cel mai mult din UE pentru ventilatoarele din China, la un moment dat plătind de 50 de ori mai mult decât Germania.

Una dintre aceste companii a primit și o comandă din Slovenia, al cărui prim-ministru, Janez Janša, este un aliat politic al lui Orbán. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) trebuie să investigheze dacă UE a fost fraudată. Contractul recent pentru vaccinul rusesc, care va face ca Ungaria să fie prima țară europeană care îl va folosi, merită să fie investigat.

În același timp, Orbán încearcă să evite asumarea răspunderii pentru aceste acțiuni și ia măsuri pentru a preveni repetarea situației alegerilor locale din 2019, atunci când partidul său, Fidesz, a pierdut controlul asupra administrației municipale din Budapesta și din alte orașe importante. El face tot posibilul pentru a priva Budapesta de resurse financiare, respingând solicitarea orașului de a împrumuta bani de la Banca Europeană de Investiții pentru cumpărarea unui nou echipament de transport public, adaptat distanțării sociale. Budapesta se confruntă acum cu un deficit de 290 de milioane de dolari în bugetul pe anul 2021. Condiții similare se înregistrează și în alte orașe în care administrațiile locale nu sunt controlate de Fidesz.

Partidele de opoziție ale Ungariei încearcă cu temeritate să-l contracareze pe Orbán, formând o listă comună de candidați pentru alegerile generale din 2022. Însă șansele lor de succes sunt limitate deoarece Orbán poate schimba regulile într-un timp foarte scurt, așa cum a făcut-o deja de mai multe ori până acum. În mod convenabil, Orbán plănuiește să introducă cele mai recente modificări la legea electorală în timp ce pandemia face ravagii, Budapesta este în carantină și soldații patrulează pe străzi.

În plus, Orbán exercită un control aproape total asupra regiunilor rurale, acolo unde locuiește majoritatea populației. El controlează informațiile pe care aceasta o primește, iar procesul de vot din multe sate nu este secret. Practic, nu există nicio modalitate prin care opoziția să poată învinge.

Doar UE poate interveni. De exemplu, fondurile UE ar trebui direcționate spre autoritățile locale, acolo unde încă mai există o democrație funcțională, spre deosebire de ceea ce se întâmplă la nivel național în Ungaria.

UE nu își permite să facă compromisuri asupra prevederilor statului de drept. Felul în care va răspunde la provocarea prezentată de Orbán și Kaczyński va determina dacă va supraviețui ca o societate deschisă care respectă valorile pe baza cărora a fost fondată.

George Soros is Chairman of Soros Fund Management and the Open Society Foundations. A pioneer of the hedge-fund industry, he is the author of The Alchemy of FinanceThe New Paradigm for Financial Markets: The Credit Crisis of 2008 and What it Means, and, most recently, In Defense of Open Society.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Concursul National Arena Urşilor Junior 2024

Liceeni din intreaga tara au infruntat celebrii ursi din...

PPC blue, noua aplicație pentru telefonul mobil, destinată șoferilor de mașini electrice

PPC Blue, compania din cadrul grupului PPC în România...