Excelenţă românească în educaţie şi cercetare

Date:

România a obţinut rezultate de prestigiu în două competiţii mondiale recente în domeniile cercetării şi educaţiei, confirmare a unei resurse de creativitate cu potenţial important de afirmare în ştiinţa şi economia ţării noastre.

Medaliati Geneva 2019
Medaliati Geneva 2019

Salonul Internațional de Invenții Geneva 2019

La Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, cel mai mare eveniment modial de profil, ediția 47, cercetătorii români au obținut, 19 medalii de aur, 11 medalii de argint şi 31 de premii speciale. Premiaţi la guvern (foto), ei au fost felicitaţi de prim-ministrul Viorica Dăncilă, care a spus: „Comunitatea pe care o reprezentați are un rol determinant în modernizarea, dezvoltarea și progresul societății. Sunteți deschizători de drumuri și munca dumneavoastră contribuie la creșterea economică și schimbă în bine viața oamenilor (…) Guvernul și Ministerul Cercetării şi Inovării înțeleg pe deplin contribuția pe care activitatea dumneavoastră o are la dezvoltarea României. De aceea, în Programul de guvernare am prevăzut măsuri menite să arate aprecierea pentru munca cercetătorilor și să stimuleze investițiile în acest domeniu”.

Felicitându-i la rândul său pe laureaţii internaţionali, prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, ministrul cercetării şi inovării, a subliniat: „Cercetarea reprezintă unul dintre principalele motoare de cercetare ale unei țări, rezultatele acestei activități având un impact pozitiv asupra întregii societăți. Aceste momente de recunoaștere a muncii depuse, cum este festivitatea de astăzi, sunt necesare pentru un cercetător, încurajându-l astfel să-şi continue activitatea într-un ritm susținut. (…) În următoarea perioadă, Ministerul Cercetării şi Inovării va acorda o atenție deosebită activităților de inovare şi transfer tehnologic, astfel încât rezultatele obținute să nu rămână doar la stadiul de brevete şi articole științifice, ci să poată fi transpuse cât mai repede în practică pentru binele nostru, al tuturor”.

 

Olimpiada internațională Certamen Horatianum 

 

La olimpiada internațională de limbă și literatură latină Certamen Horatianum, de la Venosa (Italia), ediția 33, competiție de prestigiu recunoscută de UNESCO „pentru promovarea excelenței în educație și a patrimoniului cultural universal”, Victor Șera (foto), elev în clasa a XII-a la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, a câştigat premiul I. Motivaţia comisiei de evaluare pentru acordarea titlului olimpic elevului român este: „Mesajul textului lui Horatius este exprimat clar, printr-o traducere cursivă, fidelă textului original. Comentariul literar, construit de o manieră precisă și originală în același timp, bogat în interpretări stilistice adecvate, dezvoltă tema propusă în mod pertinent, erudit și exhaustiv”.

Paul Horea Hossu, Victor Sera
Paul Horea Hossu, Victor Sera

Din echipa României a făcut parte de asemenea Paul Horea Hossu, clasa a XII-a, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca. Reprezentanţii României au fost pregătiți și însoțiți în competiţie de prof. dr. Alexandru Cristian Dudău, Colegiul Național „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...