Fierbere pe piaţa editorială a domeniului educaţional

Date:

Auxiliarele curriculare și mijloacele de învățământ aflate pe piaţă au fost anulate de către ministrul Liviu Marian Pop şi nu mai sunt valabile, întrucât avizele pentru utilizarea lor datează din 2002 (OM nr. 4916/2002), fără ca metodologia aferentă să fi fost actualizată, deşi Legea educației naționale a apărut în 2011 şi a fost inclusiv schimbată structura ciclurilor de studii, prin includerea unei clase pregătitoare.

Drept urmare, a fost numită o comisie care, în termen de 30 de zile, va propune un proiect de metodologie privind elaborarea, evaluarea, avizarea, aprobarea și utilizarea auxiliarelor didactice, auxiliarelor curriculare și a mijloacelor de învățământ. Comisia este formată din doi secretari de stat, directorul Centrului Național de Evaluare și Examinare (CNEE), doi reprezentanți ai federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar, un reprezentant al Consiliului Național al Elevilor și un reprezentant al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. Centrul Național de Evaluare și Examinare va prelua activitatea de avizare a auxiliarelor.

De asemenea, a fost revocată conducerea Editurii Didactice şi Pedagogice, răspunzătoare de piaţa de profil, din cauză că în ultimii cinci ani nu a accesat nici 5% din banii alocaţi de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru realizarea de manuale şcolare: 7.321.209 lei accesaţi, din 142.165.286 lei alocaţi.

În vederea anului şcolar 2017-2018, concursul de manuale se află în etapa de contestaţii. Ministrul Liviu Pop a dat asigurări că toate manualele de clasa a V-a, cu care va începe punerea în aplicare a noilor programe, vor fi disponibile la 11 septembrie, în prima zi a viitorului an şcolar. Inclusiv este luat în calcul recursul la soluţia de rezervă a retipăririi unor manuale deja în uz.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate