Finanțare pentru cultură ca factor de creștere economică

Date:

Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) a lansat cel mai important program de finanțare a sectorului cultural din România, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021: Programul PA14 „Antreprenoriat cultural, patrimoniu cultural și schimb cultural”, uzual, Programul RO-CULTURA.

Obiectivul general îl reprezintă “consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural”. Cu o caracterizare oferită în contextul lansării de către doamna Lise Nicoline Kleven Grevstad, ambasadorul Regatului Norvegiei în România, „sectorul cultural nu este doar o valoare în sine, ci și un factor care generează creștere economică, locuri de muncă și nu în ultimul rând, inovare. Mai mult, sectoarele culturale și creative joacă un rol fundamental în promovarea incluziunii sociale și a unui simț al comunității, contribuind astfel la promovarea valorilor de solidaritate și coeziune între oameni”.

Secretarul de stat Ștefan Răzvan Rab, din Ministerul Culturii și Identității Naționale, a subliniat că „România este prima ţară care a semnat memorandumul de înţelegere pentru implementarea organismului financiar al Spaţiului Economic European (SEE), mecanism prin care Norvegia, Islanda şi Liechtenstein doresc să sprijine reducerea disparităţilor economice şi sociale în acest spaţiu. Suma alocată României pentru perioada 2014-2021 este de 502,5 milioane euro şi reprezintă o contribuţie aproape de două ori mai mare decât cea aferentă perioadei anterioare. Din această valoare, sectorul cultural din România are la dispoziţie o alocare de 29 milioane de euro pentru Programul RO-CULTURA”.

Directorul Unităţii de Management a Proiectului din Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (operator de program), Bogdan Trîmbaciu, a expus coordonatele proiectului. Finanţarea va fi pentru restaurarea a şapte clădiri monument istoric şi a cel puţin 160 de obiecte de patrimoniu, precum şi pentru susţinerea a peste 150 de spectacole de artă contemporană. O direcţie importantă vizează susţinerea exprimării creative a cetăţenilor romi. Totodată, activităţile proiectului vor permite crearea a peste 160 de locuri de muncă şi îmbunătăţirea competenţelor antreprenoriale pentru cel puţin 110 experţi din domeniul cultural. Vor fi susţinute de asemenea cooperarea culturală internațională în domeniul patrimoniului cultural şi cooperarea culturală internațională în domeniul creației artistice contemporane.

În următorii trei ani vor fi lansate şapte apeluri de proiecte, ditre care trei pentru mbunătățirea managementul patrimoniului cultural: Apel 1 –Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice (16.000.000 euro); Apel 2 – Susținerea expozițiilor inovative cu obiecte restaurate  (1.285.000 euro);

Apel 3 – Revitalizarea patrimoniului cultural al minorității rome (900.000 euro) şi patru pentru îmbunătățirea accesului la cultură: Apel 4, 5 și 6 – Consolidarea antreprenoriatului cultural și Creșterea audienței (6.500.000 euro); Apel 7 – Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă (2.000.000 euro).

Solicitanți de finanțare eligibili pot fi instituții/autorități publice, organizații neguvernamentale, IMM-uri – posibilitatea IMM-urilor de a fi beneficiare de fonduri pentru proiecte în domeniul culturii reprezintă o noutate.

Finanţările pot fi cuprinse între 200.000 euro şi 2.000.000 euro, 50.000 euro şi 200.000 euro, 50.000 euro şi 130.000 euro, cu finanţare nerambursabilă între 80% şi 100% din costurile totale eligibile.

Implementarea proiectelor nu poate depăși30 aprilie 2024.

Site-ul proiectului este www.ro-cultura.ro.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...