Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), prin Facultatea de Management, a organizat o masă rotundă pe tema fiscalității în Uniunea Europeană, dezbatere deschisă specialiştilor în economie şi în afaceri europene din partidele politice de la noi.
Raţiunea unei asemenea reuniunii a fost enunţată de prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, prin aceea că „o universitate are obligaţia nu numai să desfăşoare activitate didactică, cercetare, ci şi să catalizeze anumite discuţii, mai ales atunci când în spaţiul public acele discuţii sunt purtate efervescent, distorsionat. Universităţile sunt cele care aduc un discurs relaxat, dar şi obiectiv asupra unor teme majore”.
O astfel de temă este propunerea Comisiei Europene de a crea un nou mecanism care să stea la baza deciziilor fiscale în statele membre UE, în sensul că pentru adoptarea unor măsuri în domeniul fiscal la nivelul Uniunii Europene, nu va mai fi necesară unanimitatea în Consiliul UE, ci majoritatea calificată, reprezentând minimum 55 % dintre statele membre UE. Implicațiile sunt întrevăzute la nivel de politici fiscale naționale şi în sens mai larg, într-o anumită cedare de suveranitate din partea statelor membre. Sectorial, consecinţe sunt de aşteptat în taxarea pe cifra de afaceri a economiei digitale.
La dezbaterea moderată de conf. univ. dr. Florina Pînzaru, decanul Facultății de Management a SNSPA, au participat Ioana Petrescu – PRO România, fost ministru al finanțelor publice, Victor Negrescu – PSD, fost ministru-delegat pentru afaceri europene şi fost europarlamentar, Andrei Caramitru – USR, consilierul președintelui USR pe probleme legate de programul de guvernare al partidului, Dragoș Pîslaru – PLUS, fost ministru al muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice.