Forum de afaceri româno-turc

Date:

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat un forum de afaceri româno-turc în domeniul maşinilor şi echipamentelor agricole (foto CCIB). Reuniunea, desfășuratăîn sala Miron Vlasto a Palatului CCIB Business Center, a avut loc în contextul vizitei în România a unei misiuni economice organizate de Agenţia de Dezvoltare Trakya (ADT), care asigură politica guvernamentală de dezvoltare în provinciile Tekirdag, Edine, Kırklareli, din zona turcă cea mai apropiată de România pentru transport terestru.

Forumul, la care a participatconsilierul comercial al Ambasadei Republicii Turcia în România, Sude Gürcan, a abordat promovarea relaţiilor economice și comerciale bilaterale şi identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele participante.

Delegaţia turcă a fost condusă de Ahmet Taner Aydin (ADT) și a cuprins reprezentanţi ai unor firme care activează în domeniul producţiei şi distribuţiei de pluguri, discuri, tractoare, maşini de semănat, maşini de fertilizat, maşini de recoltat, jante, roţi, anvelope, piese de schimb pentru maşini agricole, instalații și servicii pentri irigații.

Președintele CCIB, dr. ing. Costică T. Mustaţă, a prezentatstructura şi dinamicaeconomiei româneşti, potenţialul economic al Capitalei, activitatea CCIB, cu sublinierea importanței acordate promovării contactelor economice cu oamenii de afaceri din Republica Turcia, principalul partener economic din zona extracomunitară al ţării noastre:„Interesul pentru colaborare manifestat de comunitățile de afaceri din România și Turcia, tradiția cooperării bilaterale și complementaritatea celor două economii sunt motive care mă fac să cred că împreună putem dezvolta afaceri profitabile. România are o nevoie uriaşă de tractoare, semănători, maşini pentru fertilizat, sisteme de irigații, aşa că avem întreaga disponibilitate de a promova oferta dumneavoastră pe piaţa românească. Se impune însă să lucrăm împreună și pentru echilibrarea balanței comerciale, nefavorabilă țării noastre”.

Consilierul comercial Sude Gürcan a subliniat că piața românească este atractivă pentru firmele din țara sa și a exprimat întreaga susținere pentru firmele din Turcia care vor să dezvolte afaceri în România sau care vor să exporte în țara noastră.

Ahmet Taner Aydin a făcut o prezentare a regiunii pe care o reprezintă și a potenţialului economic al acesteia: 11% din producţia de grâu a Turciei, 44% din producţia de floarea soarelui şi 47% din cea de orez. De asemenea, a subliniat dezvoltarea puternică în regiune a industriei de maşini agricole, domeniu care oferă oportunităţi importante de cooperare pentru companiile din ambele țări.

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, secretar general al CCIB, a propus organizarea la Bucureşti a unei expoziţii de maşini agricole produse în Turcia.

Președintele CCIB a invitat oaspeții să ia în considerare „livrarea de piese de schimb în țara noastră și deschiderea unor fabrici în România, beneficiind de avantajele ce decurg din calitatea de stat membru al UE pe care o are țara noastră, eventualele investiții în România putând fi generatoare de export, atât în UE cât și în terțe state”.

Evenimentul a cuprins totodată un dialog al delegației turce cu reprezentanţii firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei CCIB.

CCIB reamintește că „la 31 decembrie 2019, în România erau înregistrate 15.832 firme cu capital turcesc, reprezentând 7% din totalul firmelor cu capital străin din țara noastră (locul 3, după Italia și Germania), cu un capital social subscris în valoare de 812 mil. USD, care plasează Turcia pe locul 16 între statele investitoare în țara noastră”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...