Forumul Economic Național „Modelul economic românesc în Uniunea Europeană. România – Orizont 2040”

Date:

Asociația pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES), Academia de Studii Economice din București (ASE), Asociația Generală a Economiștilor din România (AGER), Asociația Facultăților de Economie din România (AFER) au organizat Forumul Economic Național „Modelul economic românesc în Uniunea Europeană. România – Orizont 2040”. Evenimentul, găzduit de Aula Magna a ASE, a reprezentat abordarea pe o treaptă superioară, de sinteză și, în același timp, de perspectivă reconfirmată, a demersului de-acum bine cunoscut mediului economic, universitar, academic și științific inițiat în 2017, la împlinirea a 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană și derulat sub forma unui ciclu de dezbateri și analize până în februarie 2020, la declanșarea pandemiei de Covid-19.

În contextul forumului actual, care a reunit exponenți ai cercetării și învățământului superior de profil economic, ai mediului de afaceri, ai mass-media, dr. ec. Constantin Boștină, președintele ASPES, a reiterat valențele modelului economic propus spre cunoaștere și concretizare, un model bazat pe resursele și capacitățile românești și, în același timp, inseparabil, un model realizabil în Uniunea Europeană: „Este un model care urmărește să definească, pentru prezent și viitor, coordonatele principale ale construirii unei economii naționale românești, ca o economie bazată pe potențialul real uman, material, natural, mineral și financiar al României. O economie bazată pe cunoaștere, pe cercetare și inovare, în concordanță cu interesul național, dar puternic deschisă și ancorată economiei UE și economiei mondiale, ținând seama de noile redefiniri și schimbări esențiale la nivel european și mondial, schimbări fundamentale determinate de pandemia de Covid-19, de situațiile conflictuale și de reconsiderarea globalizării. România trebuie să fie în pas cu evoluțiile actuale și viitoare din lume.”

Președintele ASPES a reamintit că, pe durata elaborării lui, modelul economic românesc în orizontul anului 2040 s-a conturat în urma a 22 de dezbateri specializate, organizate în decursul a cinci ani, la Banca Națională a României, în universități, la Camera de Comerț și Industrie a României, la CEC Bank. Rezultatele au fost reunite în lucrarea de anvergură Să gândim dincolo de azi. Modelul economic românesc în Uniunea Europeană – Orizont 2040, Editura Economică, București, 2021 (668 de pagini, format 17×24), prezentată și în contextul forumului național. Dr. ec. Constantin Boștină a anunțat că pasul următor îl reprezintă constituirea unui grup de experți care să elaboreze un document științific de sinteză pentru prezentare decidenților la nivelul statului. Totodată, sublinierea a vizat menținerea permanentă în abordarea din perspectivă științifică în afara partizanatului politic.

În calitate de gazdă a forumului național și de coordonator al lucrării Să gândim dincolo de azi. Modelul economic românesc în Uniunea Europeană – Orizont 2040, împreună cu dr. ec. Constantin Boștină și cu regretatul profesor Gheorghe Zaman, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din București, a reafirmat rolul cercetării științifice și al învățământului superior în fundamentarea deciziilor asupra direcțiilor de evoluție economică și socială a țării.

În reuniunea plenară a forumului economic au susținut expuneri și au exprimat puncte de vedere prof. univ. dr. Mircea Coșea – membru fondator al ASPES, Valentin Lazea – economist-șef al BNR, Mihai Daraban – președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, vicepreședinte la ASPES, Andrei Rădulescu director la Banca Transilvania, Gabriel Carnariu – președintele Consiliului Tineretului din România.

Lucrările forumului s-au desfășurat, de asemenea, într-o diversitate unitară de secțiuni, acoperind o arie tematică elocventă pentru complexitatea prefigurărilor economice, sociale, educaționale, științifice ale României deceniilor care vin:

– Management guvernamental simplu și eficient; prognoze și planificare; descentralizare și o nouă organizare administrativ-teritorială a României

– Potențialul real de resurse al României – valorificare în interes național. Independența și securitatea energetică a României

– Industrii ale viitorului în România

– Relansarea și fortificarea sectorului IMM-urilor

– Digitalizarea, nevoie stringentă a viitorului României

– Independența și de securitatea agro-alimentară. România – Orizont 2040

Economia și viața social în zona montană. România – Orizont 2040

Creșterea demografică și stabilizarea forței de muncă în România 

Turism și servicii balneare în România

– Ecosistem de educație, cercetare și inovare în România – Orizont 2040

Problematică actuală și previziuni pentru sistemul de sănătate din România

– Pactul Verde pentru Europa. Gestiunea apei în România

– Finanțarea dezvoltării României. Resurse ale piețelor financiare, bancare și nebancare românești. Bugetare multianuală

– Repoziționarea parteneriatului economic al României în noul context European și internațional. Spațiu economic comun: România-Republica Moldova

– România – Orizont 2040, în viziunea tineretului, elevilor și studenților

Foto: Ecopolitic 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Au început angajările pentru vară și sărbătorile de Paște – 3.500 de joburi noi în turism/HoReCa în ultima lună

Angajatorii se pregătesc pentru creșterea activității din sezonul cald,...

Modelul CityZEN cu 4 locuri și baterie extinsă, disponibil în culoarea Pure Black

Allview AUTO, noua divizie a brandului local lider în...

2Performant previzionează o creștere de 55% prin expansiune internațională

2Performant, companie de tehnologie și lider în soluții inovatoare...